חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



ט"ו באלול תשס"ד (1.9.04)

יאוש בגזילה ובאבידה

כפי שראינו בשבוע שעבר, הגמרא בב"ק (סו ע"א) דנה האם יאוש קונה בגזילה - כלומר, האם הגזלן קונה את החפץ הגזול לרשותו אחרי שבעליו המקוריים התייאש ממנו (כמובן, עדיין עליו להחזיר את דמי החפץ). את האפשרות ש"יאוש קונה" מסבירה הגמרא בהיקש מדיני השבת אבדה: כשם שמוצא אבידה זוכה בה אם המאבד כבר התייאש ממנה, כך גם הגזלן זוכה בחפץ הגזול אם הבעלים התייאשו ממנו. את האפשרות השנייה, ש"יאוש אינו קונה", מסבירה הגמרא בכך שבניגוד לאבידה, הגזילה באה לידיו של הגזלן באיסור, ולכן הוא אינו קונה אותה אפילו אחרי יאוש.

הראשונים תמהו מאוד על הצגת הספק על ידי הגמרא: לכאורה, ההשוואה לאבידה אינה ברורה, שהרי גם באבידה יש הלכה (בבא-מציעא כא ע"ב), שאם המוצא הגביה את האבידה ורק אחר-כך הבעלים התייאשו ממנה - הוא אינו קונה אותה, ועדיין חייב להשיב אותה לבעלים. כיצד, אם כן, אפשר להשוות בין אבידה לבין גזילה? הלא הגזלן ודאי הגביה את החפץ לפני שהבעלים גילו שהחפץ נגזל מהם והתייאשו ממנו!

בשאלה זו נחלקו הראשונים. התוספות (ב"ק סו ע"א ד"ה הכא) חידשו חידוש מרחיק לכת, לפיו גם אדם שמצא אבידה והגביה אותה לפני יאוש הבעלים - קונה אותה אחרי היאוש, אלא שבמקרה כזה הוא קונה רק את גופו של החפץ, ועדיין חייב לשלם לבעלים את דמיו. מכאן, שההשוואה בין אבידה לבין גזילה היא מדוייקת: אדם שהגביה אבידה ואחר-כך בעליו התייאש ממנו - חייב להשיב את דמי האבידה, ובדומה לכך גם גזלן שגזל חפץ ואחר-כך הבעלים התייאשו ממנו - חייב להשיב לבעלים את דמי החפץ.

לעומת התוספות, הרמב"ן (מלחמות ה', ב"מ יד ע"ב באלפס) נרתע מחידוש זה, והציע מהלך שונה. לטענתו, דין היאוש באבידה מבוסס על כך שמצוַת השבת האבידה הופכת את המוצא לשומר על החפץ עבור הבעלים. כיוון שהחפץ נחשב לפיקדון ביד המוצא, הרי שכאילו הוא לא יצא מעולם מידי הבעלים, ואפילו אם הם התייאשו ממנו - הוא עדיין שייך להם, שכן אין אדם יכול להתייאש מדבר שנמצא ברשותו. גזלן, לעומת זאת, אינו פועל עבור הבעלים, וודאי שאי אפשר לראותו אותו כשומר על החפץ עבורם. לכן, באפשרות הראשונה, הגמרא מציעה להשוות בין דיני אבידה שהוגבהה לאחר יאוש (כאשר המוצא כבר אינו פועל עבור הבעלים) לבין גזלן הגוזל לפני יאוש. האפשרות השנייה שמעלה הגמרא היא שיאוש אינו יכול להקנות את החפץ לגזלן, שכן הגבהת החפץ נעשתה באיסור, ומצוַת "והשיב את הגזילה" מונעת מהגזלן לקנות אותו.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!