חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



ח' באלול תשס"ד (25.8.04)

יאוש ושינוי שם בגזילה

מאימתי גזלן קונה את החפץ שגזל, ומתחייב להשיב את שווי החפץ במקום את החפץ עצמו? הגמרא (ב"ק סז ע"א) מביאה מחלוקת אם יאוש הבעלים מקנה את החפץ לגזלן, ולהלכה נפסק כשיטת רב יוסף, שיאוש לבדו אינו מקנה. כמו כן, נחלקו הראשונים האם "שינוי שם" קונה - כלומר, האם הגזלן קונה את החפץ כאשר שמו השתנה (למרות שלא אירע בו שום שינוי מציאותי, כגון שהפך מענבים לצימוקים): לדעת הרמב"ן שינוי שם קונה, ואילו לדעת התוס' שינוי שם אינו קונה. חשוב לציין שהגמרא כותבת במפורש שיאוש ושינוי שם ביחד - מקנים את החפץ לגזלן.

אם כן, עלינו להבין: מה הטעם לכך שלדעת התוס', יאוש כשלעצמו אינו קונה ושינוי שם כשלעצמו אינו קונה, אך הצירוף של שניהם כן קונה?

על מנת להבין זאת, עלינו להבין מדוע לדעת התוס' יאוש הבעלים אינו מקנה את החפץ לגזלן. נראה, שאף התוס' אינם מערערים על משמעותו המשפטית של היאוש, אלא רק טוענים שיאוש אינו יכול להקנות כי "באיסורא אתאי לידיה" - החפץ הגיע לידי הגזלן באיסור. מלשון זו נראה שהיאוש באופן עקרוני יכול להקנות חפצים, אך כיוון שהחפץ הגיע לידיו של הגזלן באיסור - מוטלת עליו חובה להשיב אותו (מצוַת "והשיב את הגזלה"), וחובה זו חלה גם אחרי שהבעלים התייאשו. לפני היאוש - החפץ כלל לא היה צריך להיות שייך לגזלן, שכן לא היה שום גורם שהעביר לו את הבעלות עליו. אחרי היאוש - החפץ היה צריך להיות שייך לגזלן, ורק חובת "והשיב את הגזלה" מונעת את העברת הבעלות אליו.

כעת ניתן להבין את שיטת התוס'. יאוש כשלעצמו אינו קונה, שכן עדיין קיימת חובת ההשבה. שינוי שם כשלעצמו אינו קונה, שכן החפץ אמנם שינה את שמו אך הבעלות עליו לא הועברה מעולם לגזלן. רק צירוף של שניהם - יאוש ושינוי שם - יכול להקנות את החפץ לגזלן: הבעלים התייאשו ולכן הבעלות צריכה לעבור, וחובת ההשבה מופקעת כיוון ששמו של החפץ השתנה.

השלכה מעניינת של שיטה זו היא זמן הקניין: נראה, שלדעת התוס', כאשר גזלן קונה את הגזלה ביאוש ושינוי שם - הקניין מתרחש למפרע מרגע היאוש, שכן היאוש הוא הגורם העיקרי להעברת הבעלות.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!