חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



א' באלול תשס"ד (18.8.04)

קניין שינוי בגזלן

הלכה פסוקה היא במספר מקומות (ב"ק צג ע"ב ועוד), שגזלן קונה את החפץ הגזול בשינוי: אם החפץ השתנה באופן כלשהו ביד הגזלן - הוא קונה אותו, וחייב להחזיר לבעלים את דמיו. מהו יסודו של דין זה?

ניתן להציע, שהשינוי הוא מעשה מובהק המבטא השתלטות מציאותית על החפץ או הפגנת בעלות, ולכן הוא נחשב למעשה קניין הקונה את החפץ גם בלי הסכמת הבעלים. אולם נראה שהסבר זה מתיישב רק עם דעת התוספות (ב"ק סו ע"ב ד"ה שינוי), ש"שינוי שם" - דהיינו, אם זהותו של החפץ השתנתה בלי שהגזלן יעשה בו מעשה כלשהו - אינו קונה את החפץ, ויש צורך ב"שינוי מעשה" - שינוי אקטיבי המתבצע בידי הגזלן. לעומת זאת, לשיטת התוספות (ב"ק סז ע"א סוף ד"ה הא) וכן לשיטת הרמב"ן (מלחמות ה' מא ע"א באלפס), ש"שינוי שם" כשלעצמו קונה - יש לתור אחר הסבר שונה.

כפי הנראה, יסוד דין שינוי מתקשר ליסוד שראינו בשבוע שעבר, שהגזלה מצד עצמה הייתה אמורה להקנות את החפץ לגזלן, ורק המצווה להשיב את הגזלה מונעת את העברת הבעלות. אמנם, ציווי ההשבה מתייחס דווקא לחפץ שנגזל. אם החפץ עבר "שינוי שם", ומעתה זהותו השתנתה והוא הפך לחפץ בעל זהות אחרת, חובת ההשבה של התורה אינה מתייחסת אליו עוד (כפי שנאמר בגמרא סו ע"א: " 'והשיב את הגזלה אשר גזל'... - אם כעין שגזל - יחזיר, ואם לאו - דמים בעלמא בעי שלומי"). ממילא, לאחר שהחפץ השתנה - הוא חוזר לדינו הבסיסי, אלמלא ציוותה התורה "והשיב את הגזלה", ועובר לבעלות הגזלן. כך כתב ר' אלחנן וסרמן הי"ד ב"קובץ שיעורים" (ב"ק אות יד): "דכיון דפקע דין השבה - ממילא הוא קנוי להגזלן מגזילה הראשונה... ומשום הכי בשינוי, כיון שנפטר מחיוב השבה, ממילא נעשית שלו ע"י מעשה הגזילה הראשונה".

הפני יהושע (ב"מ מג ע"ב) חידש חידוש מרחיק לכת לגבי קניין שינוי. לדבריו, כאשר הגזלן קונה את החפץ בשינוי - הוא קונה אותו למפרע משעת הגזלה, ולא רק מרגע השינוי כמו בכל קניין. חידוש זה מובן על פי ההסבר הנ"ל: השינוי אינו קונה את החפץ, אלא רק מסלק את חובת ההשבה, וממילא מתגלה למפרע שמעשה הגזלה קנה את החפץ.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!