חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"ד במנחם-אב תשס"ד (11.8.04)

מה היה דינו של הגזלן אלמלא ציוותה התורה להשיב את הגזלה?

כידוע, התורה מצווה על הגזלן להשיב את החפץ הגזול, שנאמר: "והשיב את הגזלה אשר גזל" (ויקרא ה', כג). מה היה דינו של הגזלן אלמלא ציוותה עליו התורה להשיב את הגזלה? לכאורה, הסברה הפשוטה היא שאף שלא הייתה מצוַת עשה להשיב, עדיין החפץ היה שייך לנגזל, ולא לגזלן. כך גם עולה מדברי "ספר היראים", שחידש שגם לדעה המתירה לגזול גוי ופוטרת את הגזלן מהשבה - מי שגזל לולב של גוי אינו יכול לצאת בו ידי חובה ביום טוב ראשון של סוכות, שכן הלולב שנוטלים ביום זה צריך להיות שייך לנוטל ("ולקחתם לכם - משלכם").

אמנם, מסוגיות רבות עולה שקיימת גם תפיסה אחרת, ולפיה מעשה הגזלה מהווה השתלטות משפטית על החפץ, והשתלטות זו הייתה מפקיעה את בעלות הנגזל אלמלא התורה הייתה מצווה עליו להשיב את הגזלה.

ביטוי חד לכך מופיע בשיטת רב בסוגייה בסנהדרין עב ע"א. התורה קובעת שכאשר אדם "בא במחתרת" - מנסה להיכנס לבית בסתר כדי לגנוב ממנו חפצים - דמו בראשו, והגמרא מסבירה ש"אין אדם מעמיד עצמו על ממונו". לדעת רב, במקרה זה הגנב אינו חייב להשיב את הגזילה, כיוון שחל עליו הכלל של "קים ליה בדרבה מיניה": הוא התחייב מיתה ותשלומים, ולכן הוא פטור מחיוב התשלומים. לכאורה, דעה זו מפתיעה ביותר: האם הגנב יכול לקנות חפץ שאינו שייך לו באמצעות "קים ליה בדרבה מיניה"? מדברי הגמרא ורש"י עולה שהסבר שיטת רב - כך הוא: כל גזלן אמור לקנות את החפץ, אלא שחובת ההשבה שמטילה התורה מעכבת זאת. "קים ליה בדרבה מיניה" אינו דרך קניין, אלא פטור מחובת השבת הגזילה החלה על הגזלן. מעתה, כיוון שהגנב נפטר מחובת ההשבה - ממילא הוא חוזר לדין המקורי, וקונה את החפץ משעת הגניבה.

להלכה נפסק כשיטת רבא, שאם החפץ קיים - הגזלן חייב להשיבו (אפילו כאשר הוא בא במחתרת). האם פירוש הדבר הוא שהתפיסה שייחסנו ל"יראים" היא שהוכרעה להלכה? ייתכן שלא. ראשית, בעל המאור (יז ע"א באלפס) טען שגם לשיטת רבא, חובת ההשבה כאשר החפץ קיים בעין היא רק חומרה מדרבנן (ואמנם, הרמב"ן במלחמותיו חלק עליו). שנית, ייתכן שגם אם לא מקבלים את טענת בעל המאור - "קים ליה בדרבה מיניה" מונע מבית הדין לכפות את ההשבה, אך עדיין קיים חיוב השבה בדיני שמיים. אם כך הדבר - הרי שגם על הבא במחתרת חלה חובת השבה מכוח מצוַת התורה, וממילא אי אפשר להוכיח ממנו לענייננו דבר. (ועיין עוד בהמשך הגמרא בסנהדרין שם, ובתוספות ד"ה לא ובחידושי הר"ן בשם רבנו דוד).

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!