חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"ט בתמוז תשס"ד (18.7.04)

מלאכת בורר

כידוע, נחלקו ר' שמעון ור' יהודה האם ניתן לחייב בשבת על מלאכה שאינה צריכה לגופה - דהיינו, פעולה שאין לעושה אותה צורך בה כשלעצמה, אלא שהיא חיונית לטובת תוצאה אחרת. הדוגמא הקלאסית למלאכה שאינה צריכה לגופה היא אדם החופר בור בקרקע כדי להשתמש בעפר (ולא כדי להשתמש בבור). להלכה, מרבית הראשונים (מלבד הרמב"ם) פסקו כר' שמעון, שמלאכה שאינה צריכה לגופה אינה אסורה אלא מדרבנן - פטור אבל אסור.

בעל המאור (שבת לז ע"ב באלפס) חידש חידוש משמעותי ביותר בנוגע למלאכת בורר. לדבריו, מלאכת בורר היא מעצם טבעה מלאכה שאינה צריכה לגופה, ואף על פי כן התורה חידשה שחייבים עליה. כאשר האדם בורר פסולת מתוך אוכל - הפעולה שהוא מבצע בפועל היא סילוק הפסולת, אך מטרת ביצוע הפעולה היא קבלת אוכל נקי. הרמב"ן בחידושיו חלק על בעל המאור, והסביר שברירה אינה מלאכה שאינה צריכה לגופה. לדעתו, המלאכה אינה הוצאת הפסולת, שהיא אכן פעולה שאינה צריכה לגופה, אלא תיקון האוכל - פעולה הצריכה לגופה.

כלומר, לפנינו מחלוקת יסודית באשר להבנת מלאכת בורר. בעוד שמבחינת הפעולה הטכנית של הברירה - ברור שהפעולה היא הוצאת הפסולת מתוך האוכל, יש מחלוקת באשר למהותה של הברירה: לפי בעל המאור המלאכה היא הוצאת הפסולת, ואילו לפי הרמב"ן מהות המלאכה היא תיקון האוכל.

מעניין לציין, שהבאור-הלכה בסי' שי"ט ערך דיון בשאלה זו, של הגדרת מלאכת בורר כמלאכה שאינה צריכה לגופה, מבלי להתייחס לבעל המאור והרמב"ן. הוא מביא את דעת ה"ישועות יעקב", שממנה עולה הבנה שלישית: מלאכת בורר אינה הוצאת הפסולת ואינה תיקון האוכל, אלא עצם ההפרדה בין פסולת לבין אוכל. לדבריו, הברירה אסורה מדאורייתא רק כאשר היא מתקנת את האוכל - ולכן נחשבת למלאכה הצריכה לגופה. כאשר אדם בורר בלי לתקן את האוכל - הוא עושה מלאכה שאינה צריכה לגופה, ופעולתו אסורה מדרבנן בלבד.

*   *   *
ברכת מזל טוב מבית המדרש הוירטואלי
לר' שמואל שמעוני
כותב דברי התורה בימים א' וד'
לרגל אירוסיו עם יעל.
יהי רצון שבורא העולם בקניין ישלים זה הבניין!

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!