חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"ג בתמוז תשס"ד (12.7.04)

לשם ייחוד

מנהג מקובלים הוא לומר טרם קיום המצווה ייחודים. מקורם של הייחודים הוא בתורת הסוד, ומטרתם לאחד את שמותיו של הקב"ה באמצעות קיום המצווה - "לייחד שם י-ה ב ו-ה, לייחד את קודשא בריך הוא ושכינתא בייחוד שלים", כלומר - בייחוד מלא.

כדי להבין כיצד יש לומר 'לשם ייחוד', יש לבקש בישיבת המקובלים ולראות כיצד כל התפילה, ואף שעות אחריה ולפניה, עוסקת בייחודים. לאנשים הפשוטים קיימת משמעות אחרת לאמירת "לשם ייחוד": לכוון רגע לפני קיום המצווה, שמקיימים אותה לשם שמיים. כך אנו נוהגים לומר "לשם ייחוד" לפני ברכת "ברוך שאמר", כדי להתכוון באופן מיוחד לשם שמיים בטרם התפילה.

למעשה, נראה לי שהוספת "לשם ייחוד" לתוספת כוונה יוצרת מעין 'לולאה'. המשנה בברכות כותבת שהחסידים הראשונים היו שוהים שעה קודם התפילה כדי לזכך את כוונתם. כמובן, כוונת המשנה אינה לשהות שעה קודם לתפילת שחרית, אלא שעה קודם לתפילה העמידה. כזכר לאותה הכנה לתפילה וכדי להשיג את אותה מטרה, אנו נוהגים לומר את פסוקי דזמרא כדי לכוון את דעתנו לפני התפילה באמצעות אמירת מזמורי שבח והודאה לקב"ה. קריאת שמע שאחרי פסוקי דזמרא היא קבלת עול מלכות שמיים, ורק בשלב השלישי - אחרי ההכנה ואחרי קבלת עול מלכות שמיים - אנו נפגשים עם בורא העולם בתפילה.

במרוצת השנים, כאשר פסוקי דזמרא הפכו לשגרתיים והמפללים הפסיקו לכוון דעתם בהם, הוסיפו חז"ל את אמירת "לשם ייחוד" כדי להוסיף כוונה בתפילה שנועדה כולה לתוספת כוונה. בצורה דומה, אם האדם מגלה שהוא אינו מכוון לבו באמירת "לשם ייחוד" - עליו להוסיף תוספת נוספת קודם התפילה, כדי שיכוון לבו ב"לשם ייחוד" כדי שיכוון לבו בפסוקי דזמרא כדי שיכוון לבו בתפילה. במקום לעסוק בתכסיסים ובפתרונות של דיעבד, טוב לו לאדם לטפל בשורש הבעיה, ולכוון את לבו בקריאת שמע ובתפילה. בדיוק על כך אמרו חז"ל במסכת אבות - "אל תעש תפילתך קבע, אלא תחינה ותחנונים לפני המקום".

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!