חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



י"ח בתמוז תשס"ד (7.7.04)

המוכר שטר חוב לחבירו וחזר ומחלו (ח"ב)

בשבוע שעבר עמדנו על חלק מהסברי הראשונים לדינו המפתיע של שמואל, שהמוכר שטר חוב לחבירו וחזר ומחלו - מחול. כזכור, המקרה הוא של מלווה שמכר את החוב לאדם אחר (כדי שהלווה ישלם את חובו לאדם האחר, במקום למלווה), ואחר כך מחל ללווה על חובו. לדעת שמואל, המחילה תקיפה והלווה אינו צריך לפרוע את חובו. היום נעמוד על שתי שיטות נוספות בראשונים המסבירות שיטה זו.

א. הראב"ד בהשגותיו על הרמב"ם (הל' מכירה פ"ב הי"ב) הציע את ההסבר הבא:

"שהלוה אומר ללוקח: 'אני לא שעבדתי לך את עצמי'. לפיכך, אם כתב לו בשטר חובו 'הריני משועבד לך ולכל הבאים מכוחך' - אינו יכול למחול משמכר שטר חובו".

לדברי הראב"ד, כאשר המלווה 'מוכר את מעמדו' לאדם שלישי, הדבר אינו מחייב את הלווה, ששיעבד עצמו לראובן ולא לשמעון. לכן, הוא יכול לומר לאדם השלישי 'לאו בעל דברים דידי את' - אין שום קשר אליך, וכיוון שהמלווה המקורי מחל על חובו - הוא אינו חייב לשלם כלום.

ב. הרמב"ן בכתובות פה ע"ב הביא שיטה מפתיעה בשם רבנו חננאל:

"המוכר שטר חוב לחבירו וחזר ומחלו מחול. פירש רבינו חננאל ז"ל, משום דיכול למימר עיינית בחושבנאי ולא פש לי גביה ולא מידי".

רבנו חננאל מניח הלכה בתחום דיני הנאמנות: גם אחרי מכירת החוב, המלווה המקורי נאמן לומר שהוא עיין בספרי חשבונותיו וגילה שהלווה כבר סילק את חובו. על בסיס הלכה זו, הוא מסביר את דינו של שמואל, כפי שביאר הרמב"ן (אם כי מומלץ לראות את דבריו במלואם):

"ונראה שכך הוא ז"ל מפרש, דמגו דיכול למימר 'לא פש לי גביה ולא מידי', לא אסתלק ליה מהאי שטרא לגמרי, ועדיין ברשותו הוא עומד, ויכול למוחלו ולומר אע"פ שאתה חייב לי הריני מוחלו לך".

כיוון שהמלווה המקורי יכול באופן תיאורטי להפקיע את החוב (באמצעות טענת 'בדקתי את ספרי החשבונות וגיליתי שהלווה כבר סילק את חובו'), יש לו שליטה על החוב, ומכוח זה הוא יכול למחול על החוב.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!