חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



ט"ו בתמוז תשס"ד (4.7.04)

מדוע תפילת תשלומין צמודה תמיד לתפילה אחרת?

בעבר ראינו את מחלוקת התנאים, האם תפילת ערבית היא רשות או חובה. כפי שציינו, ההכרעה להלכה היא ש"תפילת ערבית רשות". הרש"ש בהגהותיו בתחילת פרק ד' בברכות מחדש לאור זאת חידוש מעניין על תפילת תשלומין של מנחה, הנאמרת בתפילת ערבית:

"טעה ולא התפלל מנחה - מתפלל בערבית שתים. נראה לי, דתפילת התשלומין אינה אלא רשות, דלא עדיפא מתפילת שעתיה".

מדברי הרש"ש עולה בבירור ההבנה שראינו בשבועות הקודמים, שתפילת תשלומין היא חזרה על התפילה השנייה כפיצוי על התפילה שפוספסה (ולא אמירת התפילה הראשונה לאחר זמנה). כיוון שתשלומי מנחה בערבית הם תפילת ערבית שנייה - הרי שדינם כדין תפילת ערבית, שהיא רשות.

הרש"ש מוסיף ומביא לדבריו הוכחה: "וסעד לזה, מהא דפסקינן בשו"ע סימן ק"ח ס"ג, דבשעה שלא הגיע עדין זמן תפילה הסמוכה - לא ישלים". ההלכה שתפילת התשלומין נאמרת דווקא בזמן של התפילה הבאה מוכיחה, להבנת הרש"ש, שאופייה של תפילת התשלומין זהה לאופי התפילה החדשה, ולא לאופי התפילה שפוספסה.

אמנם, ההלכה שהרש"ש מסתמך עליה אינה מוסכמת לחלוטין. למשל, רש"י בדף כו ע"א ד"ה במנחה כותב לגבי זמן תשלומי שחרית: "במנחה - היינו אחר חצות", ומשמע שאין צורך לחכות לזמן מנחה (חצי שעה אחרי חצות היום).

גם לשיטת השולחן ערוך, שתפילת התשלומין נאמרת דווקא בזמן התפילה הבאה, נראה שניתן להציע הסבר אחר מזה של הרש"ש. כך, למשל, כותב הרשב"א: "דוקא בזמן תפילה, לפי שכיון שהוא זמן תפילה והוא עסוק בתפילתו, חוזר ומשלים מה שטעה בתפילותיו" (כו ע"א ד"ה איבעיא).

תפילה אינה יכולה להיאמר סתם כך, תלושה ומנותקת. לכל תפילה יש את הזמן והמסגרת שבהם היא צריכה להיאמר. כאשר אדם טועה ואינו מתפלל בזמן הראוי - הוא יכול להתפלל את תפילתו מאוחר יותר, במסגרת תפילת תשלומין. כיוון שהתפילה אינה נאמרת במסגרת הזמן הרגילה שלה - היא זקוקה ל'מסגרת מארחת' בדמות התפילה השנייה, שנאמרת בזמנה, ומכניסה את האדם למצב הנפשי של תפילה.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!