חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



י"א בתמוז תשס"ד (30.6.04)

מוכר שטר חוב לחבירו וחזר ומחלו

בעל חוב רשאי למכור לאדם אחר את שטר החוב שלו, וכך לאפשר לו לגבות את החוב מהחייב במקומו. בעניין זה חידש שמואל סייג משמעותי ביותר: "אמר שמואל: המוכר שטר חוב לחבירו וחזר ומחלו - מחול" (כתובות פו ע"א). המוכר יכול למחול על החוב, וכך להפקיע מהקונה את היכולת לגבות את החוב מהחייב, למרות שקנה אותה בכסף מלא. מטבע הדברים, הראשונים התקשו מאוד בהבנת הלכה זו: כיצד יכול המוכר למחול על החוב לאחר שמכר אותו? בתשובה הציעו הראשונים הסברים שונים.

הרי"ף, הרמב"ם והתוספות טענו שמדין תורה - בעל החוב כלל אינו יכול למכור את חובו למישהו אחר. השטר אינו זהה לחוב, אלא רק מהווה ראיה לקיומו של החוב, ודיני הקניין כלל אינם חלים על זכויות וחובות מופשטים. וכך כתב הרמב"ם: "קנין השטרות בדרך הזאת - מדברי סופרים, אבל מן התורה - אין הראיות נקנות, אלא גוף הדבר בלבד קנוי. לפיכך, המוכר שטר חוב לחבירו - עדיין יכול למחול" (הל' מכירה פ"ו הי"ב). כמובן, על מנת לקבל הסבר זה עלינו להניח שגם לאחר שחז"ל תיקנו שניתן למכור שטרות - הם בסך הכל איפשרו לקונה לגבות את החוב מהחייב, אך הבעלות על החוב נשארה ברשותו של המוכר. ממילא, הוא יכול למחול על החוב והקונה אינו יכול לעשות דבר.

רבנו תם הציע שיטה שונה בהקשר זה. לדבריו, מכירת שטרות תקפה מדברי תורה, אלא שהיא אינה מעבירה את החוב בצורה מוחלטת. כל חוב מורכב משני שעבודים: שעבוד הגוף - חובתו האישית של הלווה לפרוע את חובו; ושעבוד נכסים - יכולתו של המלווה לגבות את החוב מנכסי הלווה, מדין "נכסיה דאיניש אינון ערבין ביה" (נכסיו של אדם ערבים על חובותיו). מדאורייתא ניתן למכור את שעבוד הנכסים, ככל זכות חפצית אחרת, אך אי אפשר למכור את שעבוד הגוף, שהוא זכות אישית שאינה ניתנת להעברה. כאשר המלווה מוחל על חובו - פוקע שעבוד הגוף, וממילא פוקע גם שעבוד הנכסים, שמותנה בקיומו של שעבוד הגוף, בדומה לחיובו של ערב.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!