חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



ד' בתמוז תשס"ד (23.6.04)

שומר שכר על קרקעות

בשבוע שעבר ראינו את דברי הר"ן והנתיבות, ששומר שכר שונה משאר השומרים בכך שמעמדו מוסדר (חלקית) מחוץ לפרשת השומרים: הוא נחשב לפועל רגיל של הבעלים, שמלאכתו היא שמירה על החפץ, ועל מלאכה זו הוא מקבל מהם שכר. היום ניעזר ביסוד זה כדי להבין שיטה מוקשית בראשונים.

כזכור, הגמרא כותבת במפורש שקרקעות הופקעו מחיובי השומרים: אם אדם שאל קרקע והיא ניזוקה באונס - הוא פטור, למרות ששואל חייב לשלם בדרך כלל על נזקים שאירעו באונס, כיוון שחיובי השומרים אינם חלים על קרקעות. ראינו בעבר את שיטת הרמב"ם, שאם שומר של קרקע פשע בשמירתו על הקרקע - הוא חייב לשלם, "שהפושע - מזיק הוא". שומר שפשע בשמירתו לא חטא רק כנגד חיובי השומרים, אלא נחשב ממש כאילו הזיק את הקרקע שהיה צריך לשמור עליה, ולכן הוא צריך לשלם על הנזק שגרם. מסתבר, שלדעת הרמב"ם הפטוֹר הכללי שנאמר בקרקעות אינו מפקיע מהשומר את מעמדו כשומר אלא רק פוטר אותו מלשלם, ולכן אם הוא פשע בשמירתו - כלומר, הזיק את הקרקע - הוא חייב לשלם.

הרא"ש בשבועות (ו', כד) הביא בהקשר זה שיטה שונה: "העבדים והשטרות והקרקעות וההקדשות... הרמב"ן והראב"ד ז"ל כתבו דשומר שכר חייב בפשיעה בכל אלו". לכאורה, שיטה זו תמוהה ביותר: אם פושע נחשב כמזיק - יש לחייב גם שומר חינם שפשע, כדעת הרמב"ם; ואם פושע אינו נחשב כמזיק - יש לפטור גם שומר שכר שפשע. מדוע הרמב"ן והראב"ד מבחינים בין שומר שכר לבין שומר חינם?

מסתבר, שראשונים אלו הסכימו עם הרמב"ם ש"פושע כמזיק", אלא שהם הבינו שהפטוֹר שנאמר בקרקעות מפקיע מהשומר את מעמדו כ'שומר'. אדם שקיבל על עצמו שמירה על קרקע - אינו נחשב שומר כלל וכלל, שכן התורה הוציאה בפירוש את הקרקעות מכלל החפצים שניתן לשמור עליהם. ממילא, גם דין "פושע כמזיק", שהוא אחד מדיני השומרים, אינו חל על שומרי קרקעות, שאינם נחשבים שומרים כלל. אמנם, חיובו של שומר שכר - כפי שראינו - אינו נובע רק מפרשת השומרים, אלא מכך שהוא פועל של בעל הבית, המקבל שכר על עבודתו כפועל-שומר. על כן, פועל שנלקח תמורת תשלום כדי לשמור על קרקעות ודאי נחשב כ'שומר'. כיוון שכך, אף על פי שחיובי התשלום הרגילים של השומרים אינם חלים עליו (שהרי הקרקעות הופקעו מחיובי השמירה הרגילים) - הוא חייב במקרה שפשע, שכן במקרה זה הוא נחשב כמזיק.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!