חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



א' בתמוז תשס"ד (20.6.04)

אופייה של תפילת תשלומין

בשבוע שעבר עסקנו בדין תפילת תשלומין, והעלינו שאלה האם בכלל מדובר בתקנה מחודשת, או שמא קיים דין בסיסי המחייב להתפלל שלוש תפילות ביום, לאו דווקא בערב, בבוקר ובצהריים. אם נניח, כפי שעולה מפשטות הסוגיה בברכות כו ע"א, שתפילת התשלומין היא תקנה מחודשת, עלינו לעמוד על טיבה של תקנה זו. כאשר אדם החסיר תפילת שחרית, ומשלים אותה לאחר תפילת מנחה - איזה סוג של תפילה היא תפילת התשלומין? האם זוהי תפילת שחרית, שחכמים איפשרו בתנאים מסוימים להתפלל אותה גם בצהריים (בזמן מאוחר יותר מזמנה הרגיל של התפילה); או שמא מדובר בתפילת מנחה שנייה, שחכמים תיקנו שיש להתפלל אותה כ'פיצוי' על תפילת שחרית שלא נאמרה?

מהגמרא בברכות מוכח בעליל שלפחות בהווה-אמינא, הגמרא סוברת כהבנה הראשונה. המשנה כותבת שאי אפשר להתפלל שחרית אחרי חצות היום, והגמרא מקשה על כך: "וכולי עלמא עד חצות ותו לא? והאמר רב מרי בריה דרב הונא בריה דר' ירמיה בר אבא אמר רבי יוחנן: טעה ולא התפלל ערבית - מתפלל בשחרית שתים; שחרית - מתפלל במנחה שתים?". ברור שהגמרא סבורה שדין תשלומין, המאפשר להשלים את תפילת שחרית במנחה - משמעותו היא שניתן להתפלל שחרית גם לאחר חצות היום!

אמנם, את תשובת הגמרא ניתן להבין בצורות שונות: "כולי יומא מצלי ואזיל [כל היום מתפלל]. עד חצות יהבי ליה שכר תפילה בזמנה, מכאן ואילך - שכר תפילה יהבי ליה, שכר תפילה בזמנה לא יהבי ליה". ניתן להבין שהגמרא משמרת את ההבנה הראשונה, שתפילת התשלומין היא תפילת שחרית מאוחרת, אלא שהשכר על תפילת שחרית מאוחרת אינו זהה לשכר על "תפילה בזמנה". לחלופין, ייתכן שהגמרא דוחה למסקנה את ההבנה הנ"ל, וסוברת שתפילת התשלומין היא תפילת מנחה שנייה, שמקבלים עליה שכר תפילה, אך לא שכר "תפילה בזמנה", שכן אין זו תפילת שחרית.

ניתן להציע שהדבר תלוי בחילופי נוסחאות הקיימים בסוגיה. בגמרא שלפנינו נאמר שמי שלא התפלל שחרית מתפלל "במנחה שתים", וניתן להבין ש'מנחה' היא רק זמן התפילה החדשה, אך מהותה היא תפילת שחרית. לעומת זאת, גרסת הרי"ף היא שמי שלא התפלל שחרית מתפלל "מנחה שתים", ומכך ניתן להסיק שמנחה אינה רקזמנהשל התפילה החדשה, אלא גםזהותה.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!