חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"ד בסיוון תשס"ד (13.6.04)

שלוש תפילות ביום ותפילת תשלומין

כידוע, ההלכה היא שמי שהחסיר אחת מתפילות היום - יכול להשלימה בתפילה שלאחר מכן, והתפילה שאותה הוא יוסיף נקראת "תפילת תשלומין". בפשטות, זוהי תקנה מיוחדת של חכמים, המאפשרת לאדם להשלים את התפילה שהחסיר. נראה שניתן להציע הבנה אחרת.

בגמרא בברכות לא ע"א נאמר:

"יכול יתפלל אדם כל היום כֻּלו? כבר מפורש על ידי דניאל: 'וזמנין תלתא וגו' '... יכול יהא כוללן בבת אחת? כבר מפורש ע"י דוד, דכתיב: 'ערב ובקר וצהרים' ".

תלמידי רבנו יונה על אתר מסבירים שיש צורך בשני הפסוקים, שכן מהפסוק בדניאל ניתן היה להבין שיש חובה להתפלל שלוש תפילות ביום, בלי הגבלת זמן לכל תפילה ותפילה. על כן יש צורך בפסוק בתהילים, שמלמד שלכל תפילה יש זמן מוגדר. מה, אם כן, מלמד אותנו הפסוק מדניאל? ניתן להציע, שפסוק זה מלמד שיש דין בסיסי של שלוש תפילות ביום, שעומד בפני עצמו גם ללא ה'קומה השנייה' של זמני התפילות המוגדרים - "ערב ובקר וצהרים". 'קומה ראשונה' זו, של שלוש תפילות ביום, באה לידי ביטוי במקרה שבו אדם החסיר את אחד מזמני התפילות. לפי זה, תפילת תשלומין אינה תקנה מיוחדת, אלא פשוט מימוש של הדין הבסיסי. וכך ניתן להבין את ההגדרה שנותנת הגמרא בברכות כו ע"א לתפילת תשלומין: "שכר תפילה יהבינן ליה, שכר תפילה בזמנה לא יהבינן ליה".

אמנם, הבנה זו עולה לכאורה בגמרא, אך היא נדחית להלכה. הגמרא בדף כו ע"א מעלה אפשרות שלא יהיה ניתן להשלים תפילת מנחה בערבית, משום ש"עבר יומו בטל קרבנו". הצעה זו משתלבת היטב בהבנה שהעלינו: תפילת תשלומין פירושה השלמת שלוש התפילות של היום, ולאחר שהיום נגמר - אין עוד מקום למימוש הדין הבסיסי של שלוש תפילות ביום. הגמרא דוחה הצעה זו, ומכריעה שאפשר להשלים מנחה בערבית כיוון ש"תפילה - רחמי היא". מכאן עולה לכאורה שתפילת תשלומין היא אכן דין מחודש, הנובע מכך שתפילה היא בקשת רחמים, וניתן להקל בגדריה הרשמיים.

אולם, ניתן לדחות ראיה זו. דחייה אחת עולה מדברי המאירי (שהזכרנו בעבר, כאשר עסקנו בזמנה של תפילת ערבית). המאירי הסביר שכיוון שהתפילות ניתקנו כנגד הקרבנות, הגדרת ה'יום' לעניינן היא הגדרת ה'יום' של המקדש: היום מתחיל מהבוקר ומסתיים בלילה.

דחייה אחרת עולה מדברי בה"ג המובא בטור בסימן ק"ח:

"טעה ולא התפלל ערבית - יתפלל שחרית שניים, שכח ולא התפלל שחרית - יתפלל במנחה שלוש: בתחילה מתפלל של מנחה ואח"כ שחרית ואח"כ ערבית. רוצה לומר: כל זמן שלא עבר היום - יש תשלומין לתפלותיו".

מדברי בה"ג עולה שישנם שני דינים בתפילת תשלומין. דין אחד הוא זה שהסברנו, שמממש את הדין הבסיסי של שלוש תפילות ביום. דין זה אינו מוגבל במספר התפילות שהוא יכול להשלים, אך הוא אינו יכול לחרוג ממסגרת היום. דין שני הוא אכן תקנה מחודשת, שיכולה גם לפרוץ את גבולות היום, אך היא מוגבלת לתפילה אחת בלבד.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!