חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ' בסיוון תשס"ד (9.6.04)

חובת השומר לשמור וחובתו לשלם

הרשב"א (קידושין יג ע"א ד"ה סברה) הביא את שיטת הרב אב"ד, ששומר אינו יכול לחזור בו באמצע שמירתו בלי לקבל את הסכמתו של בעל הנכס. הרשב"א חלק על כך, וטען: "שאפילו הפקיד לזמן, למה לא תוכל להחזיר תוך זמן? מי עדיף שומר חנם מפועל שחוזר בחצי היום?". הרשב"א מתבסס על דין מיוחד מדיני הפועלים, הנלמד מגזרת הכתוב, לפיו פועל יכול לחזור בו מהסיכום עם בעל הבית באמצע יום העבודה, שנאמר " 'כי לי בני ישראל עבדים' - עבדי הם ולא עבדים לעבדים". להבנת הרשב"א, אף שומר הוא פועל של בעל הבית, ומלאכתו היא השמירה על החפץ, ועל כן אף הוא יכול לחזור בו בחצי היום.

אמנם, השולחן-ערוך (רצ"ג, א) פסק כדעת הרב אב"ד: "ואם הפקידו אצלו לזמן ידוע - אינו יכול להכריחו לקבלו ממנו תוך הזמן". כיצד מתמודדים הרב אב"ד והשולחן-ערוך עם טענתו של הרשב"א?

ניסוח אחד, קיצוני למדי, משתמע בקצות החושן (ע"ד, א): "דשמירה אינו ענין לפועל. והוא [ד]דוקא פועל יכול לחזור, משום ד'לי בני ישראל עבדים', אבל שמירה - דהוא חיוב ושעבוד שיתחייב לשלם אם יגנב או יאבד תוך הזמן, אם כן גם כשמחזירו למפקיד ונגנב או נאבד בבית הבעלים - נמי חייב השומר לשלם". מדברי קצות החושן עולה שהשומר כלל אינו מקבל על עצמו חובה לשמור על החפץ, אלא רק חובה לשלם אם יקרה לו משהו, ועל כן אין לדמותו לפועל. דברים אלו נראים מחודשים - האמנם השומר אינו מחויב לשמור? בעיה נוספת היא שבקצות החושן עצמו (ש"ז, א) מפורש ששומר דינו כפועל, ועל כן הוא נקנה בתחילת מלאכה.

על כן, ייתכן שיש יתרון מסויים לניסוח מתון יותר, שמציע ה"חתם סופר" בהגהותיו על השולחן-ערוך, בביאור שיטת הרב אב"ד. לדבריו, לכל שומר יש שתי חובות: חובה לשמור על החפץ, שהרי בעליו מעוניין לקבל בחזרה את הנכס עצמו, ולא את ערכו הממוני; וחובה לשלם כאשר הוא חייב לשלם. להבנת הרשב"א, חובת התשלום היא נגזרת של חובת השמירה - בגלל שמוטל על השומר לשמור והוא לא שמר, מוטל עליו חיוב תשלום. אך לדעת הרב אב"ד, מדובר בשתי התחייבויות שונות שהשומר קיבל עצמו: הסכמה לשמור והסכמה לשלם בנסיבות מסויימות. שתי ההתחייבויות אינן תלויות זו בזו, ועל כן גם אם השומר יכול לחזור בו מחובת השמירה, שכן חובה זו דומה לזו של פועל - הוא אינו יכול לחזור בו מחובת התשלום, שכן חובה זו אינה מעוררת בעיה של "עבדי הם ולא עבדים לעבדים".

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!