חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



י"ג בסיוון תשס"ד (2.6.04)

קניין סודר

הרמב"ם פותח את הלכות מכירה בקביעה: "המקח אינו נקנה בדברים". גמירות הדעת של המוכר ושל הקונה אינה מספיקה כדי להעביר את הבעלות בנכס, ויש צורך במעשה קניין. המשניות בפרק הראשון של מסכת קידושין מפרטות את הקניינים השונים, בהתאם לסוגי הנכסים: קרקע, מטלטלין ועוד.

קניין שבאופן חריג מתאים כמעט לכל סוגי הנכסים הוא קניין סודר, וייתכן שזו הסיבה שהביאה את הרמב"ם (הל' מכירה ה', ה) לכנותו בשם הסתמי "קניין".

הגר"ח מבריסק (המובא ב"ברכת שמואל" קידושין, ו') טען שקניין הסודר שונה במהותו משאר הקניינים. כל הקניינים מעבירים את הבעלות באמצעות צירוף של גמירות דעת ושל 'מעשה קניין' (משיכה, הגבהה וכו'). קניין סודר, טען הגר"ח, אינו מעשה קניין. גמירות הדעת היא זו שמקנה, והסודר הוא רק טקס סימבולי שנועד לאמת את רצינותה.

לטענה זו ישנן ראיות רבות, ונעמוד כאן על שתיים מהן:

1. בגמרא בבבא-מציעא מז ע"א נחלקו רב ולוי באיזה סודר מבצעים את קניין הסודר: האם הקונה נותן למוכר את סודרו, או שמא המוכר נותן לקונה את סודרו. דעת לוי, שקונים בכליו של מקנה, נראית מפתיעה ביותר: כיצד הקונה יכול לקנות חפץ השייך למוכר באמצעות הגבהת חפץ אחר, השייך גם הוא למוכר? דעה זו מוכיחה בבירור שהסודר אינו נחשב למעין תמורה, אלא משמש כטקס שנועד לחזק את גמירות הדעת.

2. באופן כללי, קניינים בחושן-משפט אינם זקוקים לעדים כדי לחול, אלא רק לצורכי ראיה בבית הדין. הגמרא בקידושין (סה ע"ב) כותבת זאת במפורש: "לא איברו סהדי אלא לשקרי". (הבנה חריגה מופיעה בקצות החושן סי' רמ"א סק"א, ע"ש.) התוס' טענו שהוא הדין גם בקניין סודר, אולם הראב"ד (שיטה-מקובצת, בבא-בתרא מ ע"א) חלק עליהם, וטען שקנייני סודר "אין מתקיימים אלא בעדים... מפני שאין בו שום משא ומתן, ושלא בעדים מחזי כחוכא וטלולא". כיוון שקניין הסודר אינו מעשה קניין רציני - ללא עדים אין כאן כלום. העדים מוסיפים מימד של רצינות ופומביות, ובכך עוזרים לטקס לבצר את גמירות הדעת. (ועיין בגר"ח בספרו על הרמב"ם בהל' יבום וחליצה, שהאריך להסביר שתפקידם של עדים לקיום הדבר הוא לבצר את גמירות הדעת.) אמנם, הראב"ד מסייג את דבריו, וכותב שהם אמורים רק ביחס לקניין סודר סמלי לחלוטין, שבסיומו מקבל בעל הסודר את סודרו בחזרה. קניין סודר שבו הסודר עובר בעלות באופן מוחלט - נחשב לקניין רגיל, שבו אין צריך עדים: "קנין האמור במקרא - 'שלף נעלו ונתן לרעהו' - אין צריך לעדות, אלא מה שיודה לו".

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!