חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"ו באייר תשס"ד (17.5.04)

כיוון הלב לירושלים

הברייתא במסכת ברכות מתארת את כיווני התפילה הרצויים, ומפרטת להיכן צריך אדם לכוון את לבו כאשר הוא מתפלל:

"היה עומד בחוץ לארץ - יכוון את לבו כנגד ארץ ישראל, שנאמר: 'והתפללו אליך דרך ארצם'. היה עומד בארץ ישראל - יכוון את לבו כנגד ירושלים, שנאמר: 'והתפללו אל ה' דרך העיר אשר בחרת'. היה עומד בירושלים - יכוון את לבו כנגד בית המקדש, שנאמר: 'והתפללו אל הבית הזה'. היה עומד בבית המקדש - יכוון את לבו כנגד בית קדשי הקדשים, שנאמר: 'והתפללו אל המקום הזה'".

עדיני האוזן וחדי העין שבינינו יבחינו מייד בבעיה שבברייתא זו. אנו רגילים לראות את המתפלל מכוון את פניו לכיוון ארץ ישראל או לירושלים, אך הברייתא כלל אינה מתייחסת לכיוון הפנים, אלא לכיוון לבו של המתפלל: "המתפלל צריך שיכוין לבו כנגד ארץ ישראל". כיצד יכול אדם לכוון את לבו לארץ ישראל? והרי בתפילתו צריך האדם לכוון את לבו לאבינו שבשמיים?

נראה, שניתן לענות על שאלה זו מתוך הבנת משמעותו של המקום הקדוש ומשמעות פקידתו. שהרי כך נצטווינו: "שלש פעמים בשנה יראה כל זכורך...".

מדוע חייבים אנו לפקוד את מקום המקדש? על מקום המקדש קראנו בפרשת השבוע שעבר - "ומקדשי תיראו אני ה'". מצווה זו, של מורא מקדש, יכולה להתקיים רק בעלייה לרגל. אך יתרה מזו: הפרשנים נחלקו בהבנת אופי מצוַת העלייה לרגל. הרמב"ן סבר שכל עיקרה של העלייה לרגל מיועדת לעורר בלבבות את רגש היראה בשעת העלייה והראיה, ואילו ר' אפרים מלונשיץ - בעל ה"כלי יקר" - מפרש שהעלייה לרגל נחוצה תורמת לכך שיהא מורא מלכות שמיים על האדם.

במילים אחרות: הרמב"ן טוען שקיום המצווה גורם ליראה נקודתית; קיום מצווה רגעי. לפי בעל ה"כלי יקר", לעומת זאת, נראה שכל היראה כולה נמשכת ממקום המקדש, ומטרת העלייה לרגל היא לקחת את יראת המקדש ולהמירה ליראת שמיים, המלווה את האדם בחיי היום יום.

על פי פרושו של ה"כלי יקר", ניתן להבין את כוונת הברייתא דלעיל. האדם חייב לכוון את לבו לארץ ישראל כיוון שממקום זה נמשכת יראת ה'. מתוך כיוון הלב, יוכל האדם להתפלל לאבינו שבשמים מתוך יראת ה'.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!