חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



ו' באייר תשס"ד (27.4.04)

האם ניתן/צריך לברך שהחיינו ביום העצמאות?

השאלה שמוצגת בכותרת היא, כמובן, בעלת צדדים ערכיים-רעיוניים רחבים. בדברינו להלן, לא נעסוק בצדדים אלה, ונתמקד בשאלה ההלכתית הצרופה: לאחר שהכרענו כי ראוי לציין את יום העצמאות כיום חג ומועד, האם ניתן לומר בו את ברכת שהחיינו בשם ומלכות?

הגמרא בעירובין (מ ע"ב) דנה בימים המחייבים ברכת שהחיינו. בתחילה, חשבה הגמרא שיש לומר ברכה זו אך ורק בשלושת הרגלים. בבסיס העמדה הזו עומדת כנראה התפיסה שברכת שהחיינו קשורה למצוַת העלייה לרגל; ימי הרגלים יחודיים בכך שבמסגרתן נפגש האדם - בהֵרָאוֹתוֹ לפני ה' - עם הקב"ה. הגמרא חשבה, כנראה, שמפגש זה הוא המחייב של ברכת שהחיינו, ועל כן צמצמה את חיובה לשלושת הרגלים בלבד. מסקנת הגמרא היא שברכת שהחיינו נאמרת גם בראש השנה וביום הכיפורים. משמעותה של קביעה זו היא שעצם היום המקודש הוא המחייב את אמירת הברכה, ולא מצווה כזו או אחרת; ואכן, הגמרא שם קובעת שברכת שהחיינו בימים אלו יכולה להיאמר אפילו כשהאדם נמצא בשוק, ולא דווקא בירושלים.

מה דינם של חנוכה ופורים לעניין זה? כידוע, ברכת שהחיינו בימים אלו נאמרת בצמוד לקריאת המגילה ולהדלקת הנרות. מה דינו של אדם שלא יכול לקרוא מגילה, להדליק נר חנוכה או לראותו? נחלקו בכך הפוסקים: לדעת המאירי (שבת כג ע"א), גם בחנוכה ופורים ניתן לברך על עצם היום, ואילו הפרי חדש (תרע"ו, א) סבור שאין לומר שהחיינו בימים אלו אלא בצמוד לקיום מצוותיהם. ביסוד המחלוקת עומדת השאלה מהו 'זמן' המחייב ברכה. לדעת הפר"ח ברכת שהחיינו נאמרת רק במועדים מדאורייתא, שכן בהם היום קדוש בעצמותו, ואילו מועדים מדרבנן, שנקבעו על הנס, אינם קדושים בעצמותם ומציינים אותם רק מפאת הנס שאירע בהם. המאירי, לעומתו, סבור שאף יום שאינו קדוש בעצמותו מחייב בברכה, ולו מחמת אירוע ההצלה שנתרחש בו.

האפשרות לומר שהחיינו ביום העצמאות תלויה, כמובן, במחלוקת ראשונים זו. אך גם במידה שיום העצמאות אינו מחייב את אמירת הברכה - עדיין ייתכן שניתן לאומרה בצמוד לאמירת ההלל. ייתכן שההלל עצמו נחשב למצוַת היום, שקיומה מאפשר את אמירת הברכה, בדיוק כפי שזו נאמרת בצמוד לקריאת המגילה בפורים ('קרייתא זו הלילא' - מגילה יד ע"א). אמנם, לדעת התוס' (סוכה מו ע"א ד"ה העושה), אמירת ההלל אינה נחשבת למצווה שניתן לברך עליה שהחיינו.

על כל פנים, מידי ספק לא יצאנו. לכאורה, יש ליישם כאן את הכלל של 'ספק ברכות להקל', ולהימנע מאמירת הברכה. אך בנקודה זו יש להזכיר את חידושו של הב"ח. הב"ח הסיק מדברי הטור (או"ח סי' תל"ב ע"פ הגמרא בעירובין מ ע"א) שהכלל של ספק ברכות להקל נאמר בכל הברכות מלבד ברכת שהחיינו, שכן ברכה זו נובעת משמחת לבו האישית של האדם, ובכל מקום ששמחה כזו קיימת - ניתן לברך, גם אם המחייב האובייקטיבי איננו ברור ונתון במחלוקת. לדעת הב"ח, אדם שמודה לקב"ה על אירוע משמח שזכה להגיע אליו - בכל מקרה לא יעבור על איסור ברכה שאינה צריכה. דברי הב"ח מוסיפים לשאלתנו גורם נוסף: מידת שמחתו של האדם ביום העצמאות והזדהותו עם תכניו. בכך, הגענו לשאלה הערכית שהזכרו בפתיחת דברינו, ובה הבטחנו שלא לעסוק... (ועיין קול מבשר, ח"א סי' כא; יביע אומר ח"ו, סימן מב).

חג עצמאות שמח!

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!