חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



י"ד בניסן תשס"ד (5.4.04)

הזכרת יציאת מצרים בתפילת ערבית

הזכרת יציאת מצרים אינה מצווה ייחודית דווקא לחג המצות, שהרי כל החגים הם "זכר ליציאת מצרים" (כפי שאנו אומרים בקידוש). יתרה מזו: יש מצווה יומית להזכיר את יציאת מצרים, כפי שקובעת המשנה בברכות יב ע"ב:

"מזכירין יציאת מצרים בלילות. אמר רבי אלעזר בן עזריה: הרי אני כבן שבעים שנה, ולא זכיתי שתאמר יציאת מצרים בלילות עד שדרשה בן זומא. שנאמר: 'למען תזכור את יום צאתך מארץ מצרים כל ימי חייך'. 'ימי חייך' - הימים, 'כל ימי חייך' - הלילות; וחכמים אומרים: 'ימי חייך' - העולם הזה, 'כל' - להביא לימות המשיח".

משנה זו, שאנו מזכירים גם בליל הסדר, מעלה כמה תהיות על הדין שנראה לנו פשוט - שמזכירים את יציאת מצרים בתפילת ערבית. ראשית - נשמע מהמשנה שהזכרת יציאת מצרים בתפילה זו היא חידוש, ור' אלעזר בן עזריה לא שמע על כך במשך שנים רבות. שנית - נראה שחכמים נחלקו על ר' אלעזר בן עזריה, ולדעתם אין מזכירים את יציאת מצרים בתפילת ערבית.

רבים עסקו במשנה זו, וברצוני להזכיר כאן כמה נקודות בעניינה.

כדי לבאר את המחלוקת שבמשנה, הגמרא מביאה ברייתא השופכת אור חדש על המחלוקת:

"אמר להם בן זומא לחכמים: וכי מזכירין יציאת מצרים לימות המשיח? והלא כבר נאמר: 'הנה

ימים באים נאום ה', ולא יאמרו עוד חי ה' אשר העלה את בני ישראל מארץ מצרים, כי אם חי ה' אשר העלה ואשר הביא את זרע בית ישראל מארץ צפונה ומכל הארצות אשר הדחתים שם'?! אמרו לו: לא שתעקר יציאת מצרים ממקומה, אלא שתהא שעבוד מלכיות עיקר, ויציאת מצרים טפל לו".

מהברייתא עולה שחכמים סבורים שצריך להזכיר את יציאת מצרים גם ביום וגם בלילה, ואפילו לעתיד לבוא יזכירו אותה. ר' אלעזר בן עזריה חולק עליהם, וסובר שלעתיד לבוא לא יזכירו כלל את יציאת מצרים. ממילא, איש אינו חולק על החובה להזכיר את יציאת מצרים גם בלילות. ואכן, בהמשך הגמרא (יד ע"ב) מובא שאפילו לדעת מי שסובר שאין אומרים בלילה את פרשת ציצית - יש לומר נוסח אחר המזכיר את יציאת מצרים.

אמנם, ביאור זה מעלה שאלה חדשה: אם כולם מסכימים שחייבים להזכיר את יציאת מצרים גם בלילה - מדוע אמר ר' אלעזר בן עזריה שהוא לא זכה שתיאמר יציאת מצרים בלילות?

על כרחנו, יש לפרש את דברי ר' אלעזר בן עזריה באופן אחר. ר' אלעזר בן עזריה ראה כל ימיו שמזכירים את יציאת מצרים בלילה, אלא שהוא לא ידע מהיכן לומדים זאת עד שדרשה בן זומא. מכל מקום, איש אינו חולק על המקום המשמעותי שתופסת יציאת מצרים בתודעה הדתית שלנו, ועל החובה להזכיר אותה ביום ובלילה.

פסח כשר ושמח!!

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!