חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



א' בניסן תשס"ד (23.3.04)

פרשת ויקרא - קרבנות יחיד וקרבנות ציבור

פרשתינו פותחת את ספר "תורת כהנים", שעיקר עיסוקו הוא בעולם הקודש והמקדש. הן פרשתינו והן הפרשה שנקרא בשבוע הבא סוקרות את עולם הקרבנות על מרכיביו השונים. אחת ההבחנות המרכזיות ביחס לסוגי הקרבנות השונים נרמזת כבר בתחילת הפרשה:

"דבר אל בני ישראל ואמרת אלֵהם - אדם כי יקריב מכם קרבן לה', מן הבהמה מן הבקר ומן הצאן תקריבו את קרבנכם". (ויקרא א', ב)

כפי שניתן להבחין, הפסוק מתחיל בלשון יחיד אך מסתיים בלשון רבים. חז"ל דייקו מכך שכשם שיחיד יכול להביא קרבן עולה (שבו עוסק הפסוק) - כך גם בכוחו של הציבור להתנדב עולות. אמנם, נחלקו הראשונים באילו מקרים הופך הקרבן לקרבן ציבור: לדעת רש"י, רק קרבן שנקנה מכספי תרומת הלשכה זוכה למעמד של קרבן ציבור, ואילו הרמב"ן סבור שכל קרבן שהובא על ידי רוב הציבור, אפילו אם הדבר נעשה מיוזמתם האישית ומכספם הפרטי, נחשב לקרבן ציבור.

קרבנות היחיד והציבור חלוקים זה מזה בכמה וכמה הלכות המפורטות במשנה (תמורה פ"ב מ"א). אחד ההבדלים המרכזיים מתייחס לסמיכה: כאשר אדם יחיד מביא קרבן (מלבד הבכור, המעשר ופסח, שבהם לא נעסוק במסגרת זו) - הוא צריך לסמוך עליו לפני תחילת תהליך הקרבתו. בקרבן ציבור, ככלל, חובה זו אינה קיימת (משנה מנחות פ"ט מ"ז). כיצד ניתן להבין הבדל זה?

ברמה אחת, ניתן להבין את ההבדל הזה לאור עניין הבעלות על הקרבן. רק בעל הקרבן יכול לסמוך עליו, ולכן אם אדם מביא קרבן ע"י שליח - השליח אינו סומך אלא רק הבעלים עצמם. לאור זאת, ניתן להבין שהציבור הוא ישות משפטית החורגת מסך הפרטים שמרכיבים אותה, ואף אחד מהפרטים אינו יכול לסמוך על הקרבן.

אמנם נראה שניתן להציע הסבר נוסף, הנשען על דברי הרמב"ן ביחס למשמעות הרעיונית של הקרבנות ככלל. הרמב"ן טוען שהקרבת הקרבן על גבי המזבח - "נפש תחת נפש" - מסמלת את המיתה שאמורה הייתה להיגזר על האדם החוטא, אלמלא הוא היה מביא את הקרבן. ייתכן שבאמצעות הסמיכה, מעביר האדם כביכול את אשמתו אל הבהמה, וכך יוצר את האפשרות שהמתתה תבוא תחת המתתו שלו.

אם נקבל קישור זה, ניתן להציע סיבה נוספת לכך שאין סמיכה בקרבנות ציבור: בעוד שעל היחיד קיימת אימת השמדה בעקבות החטא, חשש זה אינו קיים ביחס לציבור. הקב"ה הבטיח שהציבור כולו לא ימחה לעולם, ועל כן אין מקום לסמל שמשמעותו היא שהקרבן נהרג במקום מי שמביא אותו. חשש הכיליון מופנה כלפי היחיד, אך הוא לא-רלוונטי ביחס לציבור. לגבי הציבור כולו - קיימת אמנם אפשרות ענישה, אך לא אימת השמדה.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!