חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"ח באדר תשס"ד (21.3.04)

בדיקת חמץ

במשנה בתחילת מסכת פסחים נאמר שאור לי"ד בניסן בודקים את החמץ. כפי שראינו בפעם שעברה, הגמרא בדף ד ע"ב כותבת שחובת בדיקת חמץ היא רק מדרבנן, ומדאורייתא "בביטול בעלמא סגי". מדוע, אם כן, תיקנו חכמים לבדוק?

רש"י (ב ע"א ד"ה בודקין) כותב: "שלא יעבור עליו בבל יראה ובבל ימצא". הר"ן הסביר, שאף שמדאורייתא מספיק ביטול - חכמים חששו שאדם לא יבטל את חמצו בלב שלם, ועל כן תיקנו לבדוק את הבית מחמץ ולוודא שבאופן מציאותי אין חמץ בבית.

תוספות (ב ע"א ד"ה אור) חלקו על רש"י, וטענו שלעניין "בל יראה" ו"בל ימצא" מספיק לבטל את החמץ. לדעתם, חכמים חששו שמא האדם ימצא חמץ בביתו ויבוא לאוכלו בפסח, ועל כן תיקנו לבדוק את הבתים ולוודא שאין בהם חמץ.

למחלוקת זו, האם בדיקת חמץ נתקנה מחשש "בל יראה" או מחשש אכילה, יש מספר השלכות להלכות הבדיקה:

1. האם יש חובה לבדוק כאשר החשש היחיד הוא שיש בבית חצי כזית חמץ? חצי שיעור, כידוע, אסור באכילה מהתורה. עם זאת, ה"שולחן ערוך" פסק שאין איסור חצי שיעור ב"בל יראה", והאחרונים הסבירו זאת בדרכים שונות. מכל מקום, הט"ז (תמ"ב, ה) מציע שאם הבדיקה ניתקנה מחשש ל"בל יראה" - חייבים לבדוק רק אם אולי יש בבית כזית שלם של חמץ; אך אם החשש הוא לאכילה - חייבים לבדוק אפילו אם אולי יש בבית חצי כזית.

2. במשנה בתחילת ביצה מובאת שיטת בית שמאי, ששיעור "בל יראה" בשאור אינו בכזית אלא בככותבת, בניגוד לאכילה. אם ודאי שאין בבית ככותבת חמץ ורק אולי יש בו כזית חמץ - שייך לבדוק חמץ משום חשש אכילה (כשיטת תוס') אך לא משום "בל יראה".

3. ישנם מיני חמץ שלחלק מהשיטות אסורים באכילה אך אין בהם איסור שהייה: תערובת חמץ, חמץ נוקשה ועוד. במינים אלו, מתבקש שלפי תוס' יהיה חיוב בדיקה ולפי רש"י לא.

4. בדף ד ע"א מתלבטת הגמרא לגבי שוכר ומשכיר, כאשר החמץ שייך למשכיר אך השוכר גר בדירה - על מי מוטלת חובת הבדיקה. הרש"ש מסביר שהגמרא מתלבטת בין שתי ההבנות של בדיקת החמץ: אם הבדיקה היא משום חשש "בל יראה" - הבעיה היא של המשכיר, אך אם החשש הוא לאכילה - הנקודה המשמעותית היא מי נמצא בבית בפועל.

5. תוס' י ע"ב (ד"ה ואם) העלו נפקא-מינה נוספת בינם לבין רש"י: אם אדם לא בדק לפני פסח - האם הוא חייב לבדוק את ביתו אחרי פסח, מחשש שמא יאכל חמץ שעבר עליו הפסח? לדעת רש"י ברור שאין חובה לעשות זאת, אך לדעת תוס' - ייתכן שיש בכך עניין.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!