חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"א באדר תשס"ד (14.3.04)

ביטול חמץ

הגמרא בפסחים ד ע"ב כותבת שחובת בדיקת החמץ היא מדרבנן בלבד, שכן מדין תורה מספיק לבטל את החמץ. מהו אותו ביטול? תוספות (ד"ה מדאורייתא) הבינו שהכוונה לכך שהאדם יפקיר את חמצו, וכך יפסיק להיות בעליו ולא יעבור עליו באיסור "בל יראה ובל ימצא". אמנם, תוספות מוסיפים שבביטול אין מקיימים את מצוַת העשה "תשביתו שאור מבתיכם", שכן הביטול אינו אלא דרך לעקוף את האיסור.

רש"י (ד"ה בביטול) חולק על התוספות, ומבין שהביטול מועיל לא רק שלא לעבור על איסור "בל יראה ובל ימצא" אלא גם לקיים את מצוַת העשה של "תשביתו": "דכתיב 'תשביתו', ולא כתיב 'תבערו', והשבתה דלב היא השבתה". דברים אלו מופיעים כבר בתרגום אונקלוס, שתירגם את הפסוק "תשביתו שאור מבתיכם" כך: "תבטלון חמיע מבתיכון".

מהו אותו ביטול שנחשב להשבתה של החמץ? על כך אומר רש"י (ד ע"א ד"ה חובת): "מסיח דעתיה מיניה ומשוי ליה כעפרא". שיטה דומה מציג גם הרמב"ם, באומרו: "ומה היא השבתה זו האמורה בתורה? היא שיבטלו בלבו, ויחשוב אותו כעפר, וישים בלבו שאין ברשותו חמץ כלל, ושכל חמץ שברשותו הרי הוא כעפר וכדבר שאין בו צורך כלל" (הל' חמץ ומצה פ"ב ה"א). כלומר, מצוַת ההשבתה מתקיימת גם בהשמדה מילולית של החמץ, שהופכת אותו לעפר.

על שיטת רש"י והרמב"ם יש להקשות: כיצד יכול האדם לשוות את החמץ כעפר ולהשביתו בדיבורו בלבד? וכבר הקשה כן הריטב"א, והוסיף: "וכתבו התוספות דזה אינו נכון, כי אין הדבר תלוי בדיבורו" (ו ע"ב ד"ה אמר).

תשובה לכך ניתן למצוא בדברי הרלב"ג על התורה, בפירושו ל"תשביתו" (שמות י"ב, התועלת הי"א). הרלב"ג רואה את ההשבתה בדברים כחלק מיסוד כללי, שחלק מבעלותו של אדם על נכסיו הוא היכולת להגדיר את מעמדם. כיוון שהחמץ שייך לאדם - האדם יכול להגדיר אותו כחפץ חסר כל ערך ומשמעות - כעפר בעלמא.

ביטוי קיצוני לשיטה זו קיים בשיטה המובאת ב"ספר המכתם", שלאחר ביטול מותר אפילו לאכול את החמץ, שכן הוא אינו נחשב חמץ כלל: "עתה שבטלה ועשאה כעפרא - אפילו אכלה הוה כאוכל עפר ופטור". הרלב"ג עצמו דוחה אפשרות כזו, שכן האכילה מעידה על כך שהביטול אינו אמיתי והאדם עדיין רואה את הלחם כאוכל (ושמעתי מהרב ברוך גיגי שליט"א, שהתיר לסמוך על שיטה זו למי שיאכל גוש עפר לפני כן...).

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!