חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



ט' באדר תשס"ד (2.3.04)

פרשת תצווה - מנורת הזהב

פרשתינו פותחת בציווי על הדלקת נר התמיד, שצריך לדלוק מערב עד בוקר בהיכל ה':

"ואתה תצוה את בני ישראל, ויקחו אליך שמן זית זך כתית למאור להעלֹת נר תמיד: באֹהל מועד מחוץ לפרֹכת אשר על העדֻת יערֹך אֹתו אהרֹן ובניו מערב עד בֹּקר לפני ה', חֻקת עולם לדֹרֹתם מאת בני ישראל". (כ"ז, כ-כא)

כפי שניתן לראות בפסוק, המנורה כלל לא נזכרת כאן ואף לא ברמז. ישנו ציווי על הדלקת נר תמיד, שבפשטות דלק על גבי המנורה, וחרף זאת - התורה כלל אינה מזכירה את קיומה של המנורה ואת שייכותה למצוות ההדלקה.

מנגד, אם מעיינים בפסוקי המנורה בפרשת תרומה, ניתן לקבל את הרושם שמצוַת הדלקת הנרות מדי יום היא שולית ביותר ביחס לעצם קיומה של המנורה בהיכל. הפסוקים שם מתמקדים במבנה המנורה ובצורתה, ורק לבסוף מוזכרת העובדה שיש להדליק עליה נרות:

"ועשית מנֹרת זהב טהור, מקשה תֵעשה המנורה... שלֹשה גביעית משֻקדים בקנה האחד כפתֹר ופרח... ובמנֹרה ארבעה גבִעים משֻקדים כפתֹריה ופרחיה... כֻּלה מקשה אחת זהב טהור... והעלה את נרֹתיה והאיר על עבר פניה". (כ"ה, לא-לז)

על פי פסוקים אלו, נראה שהעיקר הוא בעצם קיומה של המנורה והנרות שדולקים עליה, ולא במצוַת ההדלקה שמבצע הכהן הגדול מידי יום. מפשט הפסוק נראה שאף הנרות לא נועדו אלא כדי שמראה המנורה יהיה ניכר ומרשים ("והאיר על עבר פניה").

הצלבת שתי הפרשיות מלמדת אותנו שיש שני דינים נפרדים ביחס למנורה: מחד, המנורה משמשת ככלי שנועד לפאר את המקדש ולהרבות בו אור ותפארת; ומאידך, הדלקת נרות המנורה על ידי הכהן הגדול מהווה חלק חשוב מעבודת ה' שנעשית במקדש מידי יום ביומו. שני הפנים הללו מקבילים במידה רבה לשני הפנים שעסקנו בהם בשבוע שעבר, ביחס למקדש ככלל: מחד - המקדש משמש כמקום השראת שכינה, ומאידך - הוא מהווה מוקד לעבודת ה' שנעשית ע"י האדם.

האופי הכפול של המנורה בא לידי ביטוי בולט בפרשת אמור, שם נמצאת פרשייה נוספת העוסקת במנורה, המצרפת את שתי בחינותיה של המנורה. שני הפסוקים הראשונים שם עוסקים במצוַת הדלקת הנרות כשלעצמה, והם מקבילים כמעט לחלוטין לפסוקי פרשתינו, והפסוק השלישי מצרף להדלקת הנרות גם את עצם קיומה של המנורה:

"צו את בני ישראל ויקחו אליך שמן זית זך כתית למאור להעלֹת נר תמיד: מחוץת לפרֹכת העדֻת באהל מועד יערֹך אֹתו אהרן מערב עד בֹּקר לפני ה' תמיד, חֻקת עולם לדֹרֹתיכם: על המנֹרה הטהֹרה יערֹך את הנרות לפני ה' תמיד". (ויקרא כ"ד, ב-ד)

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!