חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



י"ז בשבט תשס"ד (9.2.04)

מדוע נשים אינן מתפללות במניין?

מצוַת התפילה מן התורה היא מצווה כללית: לעבוד את ה' עבודה שבלב ולפנות אליו בכל עת מצוקה. מצווה זו אינה תלויה בזמן, ועל כן אין סיבה שנשים לא יחויבו בה. ואכן, מצווה זו חלה על כל אדם מישראל - על גברים ועל נשים כאחד. גם לאחר שחז"ל קבעו נוסח אחיד וזמנים קבועים לתפילה - הם לא הפכו אותה למצווה שהזמן גרמה, ועל כן קבעו כל הפוסקים שאף נשים חייבות בתפילה. וכך כותב השו"ע (או"ח ק"ו, א):

"נשים ועבדים - אף על פי שפטורים מקריאת שמע, חייבים בתפלה, מפני שהיא מצוַת עשה שלא הזמן גרמא. וקטנים שהגיעו לחינוך - חייבים לחנכם".

אף על פי כן, ישנם גורמים שונים - מהם פנימיים ומהם חיצוניים - לשינויים שבין תפילת הגברים לתפילת הנשים.

גורם עקרוני אחד הוא ההבדל בבין תפיסת התפילה של הגברים לבין תפיסת התפילה של הנשים. בתפילת הגברים ישנם שני מרכיבים: עבודה שבלב, והפולחן הדתי. כבר הזכרנו בעבר, ששני המרכיבים האלו מקבילים לשני פנים של התפילה: מחד - שיחת היחיד, ומאידך - שותפות היחיד עם הציבור בעבודה ובבנייה משותפות, בטקס שבו משתתפת העדה כולה. כמו התפילה, קיימות מצוות נוספות המורכבות משני מרכיבים דומים, של קיום-של-יחיד ושל טקס ציבורי: נשיאת כפיים, זימון בשלושה ועוד.

אופי זה של התפילה גורם להבדל בין תפילת הנשים לבין תפילת הגברים. שהרי אצל הנשים - באופן עקרוני - מובלט הצד הרוחני ומתמעט החלק הפולחני-טקסי, ולכן תפילת הנשים היא בעלת מרכיב אחד בלבד: עבודה שבלב ושפיכת שיח לפני בורא עולם. ידוע לנו, אמנם, על נשים שהתפללו במניין עוד מימי המשנה, אבל ודאי שהן לא ראו זאת כחובה, אלא רצו להיות שותפות גם בפן נוסף של התפילה.

מתוך כך, ניתן להבין מדוע נשים אינן יכולות להצטרף למניין ומדוע אין הן חייבות מן הדין להתפלל עם הציבור. אותו הסבר עצמו יכול גם לבאר את התפילות הרבות שחוברו במיוחד לנשים בזמנים מיוחדים: התפילה לפני הטבילה במקווה, לפני הדלקת הנרות, לפני הפרשת חלה וכו'.

לפי הסברנו, פטור הנשים מתפילה במניין אינו נובע מתוך דאגה לחינוך הילדים או לבישולי המטבח, ולא חס וחלילה מתוך זלזול בתפילתן של הנשים. נהפוך הוא: אי-חיוב הנשים בתפילת הציבור נובע מההבנה שהנשים אינן צריכות את המעשים הטקסים, אלא צריכות להבליט את הצד הרוחני, המהותי והעקרוני.

לסיום, רק אבהיר שאין בכוונתי לצאת נגד נשים המתפללות במניין, ולא להעביר ביקורת, מוסר או תוכחה. כל כוונתי היא רק להאיר קצת את מנהגינו.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!