חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



י"ב בשבט תשס"ד (4.2.04)

"מתוך שאינו יכול להישבע - משלם"

בגמרא בשבועות מז ע"א מובאת מחלוקת אמוראים לגבי מי שחייב להישבע ואינו יכול לעשות זאת. לדוגמא: אדם שנתבע לשלם מאה, הודה שהוא חייב חמישים וטען שאינו יודע אם הוא חייב את שאר הסכום. באופן עקרוני, אדם המודה במקצת התביעה חייב להישבע על הסכום שהוא אינו מודה בו, אך אדם זה אינו יכול להישבע, שכן הוא אינו יודע אם הוא חייב או לאו. לדעת רב ושמואל - אדם זה אינו חייב דבר (שכן התובע לא הביא ראיה לחוב והנתבע אינו יכול להישבע), ואילו לדעת רבי אבא אומרים "מתוך שאינו יכול להישבע - משלם". ההלכה נפסקה כדעת רבי אבא (שו"ע חו"מ ע"ה, יב).

מדוע אדם שאינו יכול להישבע חייב לשלם? התוס' (ב"ב לד ע"א ד"ה הוי) הבינו שזוהי סברא, ואין צורך בלימוד מיוחד לדין זה. הדבר טעון הסבר: מהי אותה סברא? וכי מה אשם אותו אדם שאינו יכול להישבע?

תוס' עצמם נותנים לכך תשובה, אך היא מופיעה ביתר חדות בלשונו של הרשב"א במקום: "פטריה רחמנא מתשלומי ממון ובלבד שישבע. והילכך - או ישלם ממון או שבועה, ועד דמשתבע שבועה דעד אחד - לא מיפטר מיניה". חיוב השבועה מלמד אותנו שיש כאן חיוב ממוני, שניתן להיפטר ממנו בעזרת שבועה. אם האדם אינו יכול להישבע - החיוב הממוני הקיים מתממש בחיובו לשלם. אמנם האדם אינו אשם בכך שהוא אינו יכול להישבע, אך כיוון שהוא אינו יכול להיפטר (באמצעות שבועה) מחיובו הממוני - עליו לפרוע את החוב.

הרא"ש (ב"מ פ"ח סי' י') חלק על התוס', וטען שלדין "מתוך שאינו יכול להישבע - משלם" יש לימוד מפורש בכתובים. לשם כך, הוא נעזר בלימוד המופיע בגמרא בשבועות: "'שבועת ה' תהיה בין שניהם' - ולא בין היורשין. היכי דמי? ...דאמר ליה: מנה לאבא ביד אביך, אמר ליה חמשין ידענא וחמשין לא ידענא".

מדוע סובר הרא"ש שיש צורך בפסוק כדי ללמוד את דין "מתוך שאינו יכול להישבע - משלם"? ייתכן שהוא הבין שאין כאן מימוש של חוב ממוני קיים. לדעתו, השבועה אינה פוטרת את האדם מתשלום המוטל עליו, אלא חוסר-השבועה מחייב את האדם לשלם. כאשר הוא אינו יכול להישבע - יש צורך בלימוד מיוחד כדי לחייב אותו לשלם.

על פי הבנה זו, ניתן להבין את דברי הרא"ש בב"ק (פ"ו סי' ט"ז). לדבריו, דין "מתוך שאינו יכול להישבע - משלם" נאמר רק כאשר הנתבע אינו יודע דבר שהוא צריך לדעת (כגון, אם הוא לווה כסף מחבירו). כנראה, שאדם שאינו יודע דבר שהוא אינו צריך לדעת - אינו חשוד בכך שהוא מרמה, ולכן לא הטילה עליו התורה חיוב ממוני במקום שבועתו.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!