חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



י' בשבט תשס"ד (2.2.04)

תפילת קבע ותפילת תחנונים

המשנה בברכות מביאה בשם ר' אליעזר: " העושה תפילתו קבע - אין תפילתו תחנונים". על כך שואלת הגמרא: "מאי קבע?", ומביאה ארבע תשובות שונות:

1. כל שתפילתו דומה עליו כמשאוי.

2. כל שאינו אומר את תפילתו בלשון תחנונים.

3. כל שאינו מחדש דבר בתפילתו.

4. כל שאינו מתפלל עם דמדומי חמה.

כדי להבין את ארבע התשובות הללו, ניזכר במשנה הקודמת, המביאה מחלוקת משולשת אודות מספר הברכות של תפילת העמידה. לדעת רבן גמליאל, "בכל יום אדם מתפלל שמונה עשרה". ר' יהושע חולק עליו, וטוען שמתפללים בכל יום רק "מעין שמונה עשרה" - כלומר, ברכה אחת הכוללת את עניין כל הברכות. דעה שלישית היא דעתו של ר' עקיבא: מי ששגורה תפילתו בפיו - יתפלל בכל יום שמונה עשרה, ומי שתפילתו אינה שגורה בפיו - יתפלל מעין שמונה עשרה.

דומה, שדברי ר' אליעזר נאמרו ביחס לשלוש שיטות התנאים במשנה הקודמת. אדם המתפלל בכל יום שמונה עשרה ברכות, כדעת רבן גמליאל, עלול להגיע למצב שתפילתו דומה עליו למשאוי, לעול, והוא מתפלל למרות שהוא אינו רוצה לעשות זאת. סכנה נוספת האורבת לפתחו היא שתפילתו תהפוך לדקלום קבוע, שאינו נאמר בלשון תחנונים ואין מתחדש בה דבר מיום ליום.

גם אדם הנוהג כר' יהושע, ומתפלל בכל יום ברכה אחת מעין שמונה עשרה, עלול להפוך את תפילתו לתפילת קבע. ברכה כזו נאמרת (כפי שמסבירה הגמרא) בלשון קבועה ומקובעת, ולאו דווקא בלשון תחנונים.

הסכנה של אי-חידוש בתפילה מתעוררת ביתר תוקף ביחס לשיטת ר' עקיבא. אדם שתפילתו שגורה בפיו - מתפלל מן הזכרון, וממילא אינו יכול להוסיף דבר בתפילתו.

ההסבר הרביעי ל"תפילת קבע", המתייחס לזמן התפילה (ולא לאופייה) מזכיר לנו משנה דומה המופיעה במסכת אבות (ב', יג):

"רבי שמעון אומר: הוי זהיר בקרית שמע ובתפלה. וכשאתה מתפלל - אל תעש תפלתך קבע, אלא רחמים ותחנונים לפני המקום ברוך הוא".

נראה, שהביטוי "אל תעש תפילתך קבע" בדבריו של ר' שמעון מכוון לזמן התפילה, כפי שהוא אומר במפורש בראשית דבריו - "הווי זהיר בקריאת שמע ובתפילה". מכאן, שאבה הגמרא את ההסבר הרביעי למונח "תפילת קבע" במשנתנו.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!