חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



ט' בשבט תשס"ד (1.2.04)

זמן תפילת מוסף

בפעמים הקודמות עסקנו במחלוקת האמוראים באשר ליסודות המחייבים בתפילות היום: "תפילות אבות תיקנום" או "כנגד תמידין תיקנום". כפי שראינו, הגמרא מציעה שגם הסובר שתפילות אבות תיקנום - מודה שגם עולם הקרבנות משפיע על עולם התפילות. לכך מביאה הגמרא ראיה מתפילת מוסף:

"תפילות אבות תיקנום, ואסמכינהו רבנן אקרבנות. דאי לא תימא הכי (=שאם לא תאמר כך) - תפלת מוסף... מאן תיקנה? אלא - תפילות אבות תקנום, ואסמכינהו רבנן אקרבנות" (ברכות כו ע"ב).

על פי גמרא זו, עולה שישנו הבדל משמעותי בין תפילת מוסף לבין שאר התפילות. התפילות הרגילות ניתקנו על ידי האבות ללא תלות בקרבן, וחכמים הסמיכו אותם לקרבנות הקיימים. תפילת המוסף מהווה חריגה, שכן היא לא נתקנה על ידי אחד האבות, אלא על ידי חכמים, באופן של תלות גמורה בקרבן המוסף.

ואכן, ישנן מספר ראיות לכך שתפילת מוסף אינה תפילה בעלת קיום עצמאי שאסמכוה אקרבנות, אלא מקבילה רוחנית של קרבן המוסף. נסתפק בהקשר זה בציון חלק מהראיות:

1. על פי הנוסח האשכנזי, אנו אומרים בכל תפילת מוסף את פסוקי הקרבן, בניגוד לשחרית, למשל, שבה לא מזכירים את פסוקי התמיד של שחר. וכך מסבירים זאת התוס' בסוף מסכת ראש השנה: "מקראות של מוסף צריך להזכיר לעולם, שהם במקום הקרבנות" (לה ע"א ד"ה אילימא).

2. התוס' בברכות (כו ע"א ד"ה איבעיא) טוענים שבניגוד לתפילות הרגילות, שמי שלא התפללן בזמנן יכול לאומרן בתורת תשלומין, אין תשלומין לתפילת מוסף: "דהיאך יקרא את הקרבנות, וכבר עבר זמן מוסף! וגם, לא תיקנו שבע ברכות של מוסף אלא משום 'ונשלמה פרים שפתינו', ובזה ודאי עבר זמנו בטל קרבנו. אבל שאר תפלות, דרחמי נינהו - ולואי שיתפלל אדם כל היום כולו, ואין כאן 'עבר זמנו' בתפילה אחרת".

3. השולחן ערוך בהלכות שבת (רס"ח, ו) פוסק: "הטועה בתפילת שבת והחליף של זו בזו - אינו חוזר. ויש אומרים שאם החליף של מוסף באחרת, או אחרת בשל מוסף - חוזר". כיוון שאופייה של תפילת המוסף שונה לחלוטין מאופיין של התפילות האחרות, הרי שתפילה אחת לא יכולה להחליף את השנייה.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!