חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



ג' בשבט תשס"ד (26.1.04)

"כל עצמותי תאמרנה" - ההתנדנדות בתפילה

לא פעם רואים אנו בבית הכנסת בחור נחמד מישיבה, המעורר את תשומת לב כל החברים בתנועותיו הפרעיות בתפילה. גם אם מציאות זו לא מוכרת, הרי שהתנועה בתפילה היא דבר מעניין. מדוע צריכים אנו להתנדנד בתפילה (והמהדרין גם נוהגים להניע את ידיהם, ראשם, אפם ואזניהם)?

שאלה זו נשאלה כבר לפני מאות שנים, בספרו של ר' יהודה הלוי. וכך שואל מלך כוזר את החבר:

"אשאלך כעת: היודע אתה סיבה לדבר שהיהודים מתנועעים בעת קריאתם בספרים עבריים?"

תשובתו של החבר היא שכיון שבעבר, אנשים רבים היו קוראים מספר אחד - כל אחד היה צריך למצא את הנקודה שממנה יוכל לראות את הכתוב, ועל כן היו עולים ויורדים. ומתוך שהבנים ראו את אבותם עושים כך - ההתנדנדות הפכה לנוהג מקובל בשעת הקריאה, הלימוד והתפילה.

אמנם, נראה כי תשובתו של החבר אינה מספקת, ואין זו הסיבה הראשונית.

בשולחן-ערוך (או"ח צ"ה) פוסק המחבר כיצד צריך לעמוד בשעת התפילה: ברגליים ישרות, בראש מושפל מעט כלפי מטה ובידיים המונחות על הלב. השולחן-ערוך מתאר את העמידה בשעת תפילה בדומה לעמידת המלאכים - כעמידה לפני מלך רם ונישא. על כך העיר המשנה-ברורה:

"ויש להתנועע בשעת תפילה, משום 'כל עצמותי תאמרנה ד' מי כמוך'".

המשנה-ברורה ופוסקים נוספים ראו את ההתנדנדות בתפילה כחלק מעבודת התפילה. "כל עצמותי תאמרנה ה' מי כמוך" - האדם עומד מול אלוקיו ברמ"ח אבריו ובשס"ה גידיו.

נראה, שניתן להביא מקורות נוספים לעניין ההתנדנדות בשעת התפילה. בספר "שבחי הבעש"ט" מתוארת תפילתו של הבעל שם-טוב: בתנועות רבות, תוך הכנסת הראש בין הברכיים. ואכן, אנו יודעים ש הכנסת הראש בין הברכיים היא דרך ל'עליית נשמה' - לעליית נשמתו של הבעל שם-טוב לעולם העליון.

הגמרא מזכירה את הכנסת הראש בין הברכיים בשני מקומות. על ר' חנינא בן דוסא, שהיה מתפלל על החולים והיה אומר 'זה חי' ו'זה מת', מספרת הגמרא:

"ושוב מעשה ברבי חנינא בן דוסא, שהלך ללמוד תורה אצל ר' יוחנן בן זכאי, וחלה בנו של ריב"ז. אמר לו: חנינא בני, בקש עליו רחמים ויחיה. הניח ראשו בין ברכיו ובקש עליו רחמים וחיה".

בדומה לכך מתוארת גם תשובתו של ר' אלעזר בן דורדיא:

"אמר - אין הדבר תלוי אלא בי. הניח ראשו בין ברכיו וגעה בבכיה עד שיצתה נשמתו. יצתה בת קול ואמרה: ר' אלעזר בן דורדיא מזומן לחיי העולם הבא".

בתנ"ך, אנו מוצאים שאליהו הנביא התפלל תוך הנחת ראשו בין ברכיו:

"ויעלה אחאב לאכול ולשתות, ואליהו עלה אל ראש הכרמל ויגהר ארצה וישם פניו בין ברכיו".

ברור, אם כן, שאליהו התפלל בתנועה חדה ביותר - תוך הנחת הראש בין הברכיים. ייתכן שתנועה זו נועדה לשם ריכוז והתעלות, ואולי אף אנו מנסים לגרד את קצה המדרגה הנשגבה הזו בתנועת ההתנדנדות.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!