חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



ב' בשבט תשס"ד (25.1.04)

זמן תפילת שחרית (ח"ב)

בשבוע שעבר ראינו שלדעת ר' יהודה (וכך נפסק להלכה), זמן תפילת שחרית הוא עד ארבע שעות, אך ניתן להתפלל שחרית עד חצות היום. מי שמתפלל בין ארבע שעות לחצות - שכר תפילה בזמנה אין לו, אך שכר תפילה יש לו.

מהו פשר מעמד הביניים הזה, של זמן שבו ניתן להתפלל תפילת שחרית למרות שהוא אינו זמן תפילה?

שמעתי מהרב ברוך גיגי שליט"א, שהמעמד המיוחד הזה נגזר מהיסודות המחייבים של תפילות היום. כזכור, בגמרא (כו ע"ב) נחלקו אמוראים אם "תפילות אבות תיקנום" או "כנגד תמידים תיקנום". בהמשך הגמרא שם נקבע, שגם הסובר שתפילות אבות תיקנום - מודה במידת מה לדעה השנייה: "תפלות אבות תקנום, ואסמכינהו רבנן אקרבנות". כלומר, שני היסודות מתקיימים בחיוב התפילות. ואמנם, הרמב"ם בהלכות תפילה (א', ה-ו) כותב שהתפילות נתקנו כנגד הקרבנות, ולצד זה הוא כותב בהלכות מלכים (ט', א) שהאבות תיקנו את התפילות.

ונראה, שישנו הבדל מהותי בין שני הדינים בתפילה. היסוד שתיקנו האבות הוא היסוד של רחמי (כו ע"א), שבמספר הלכות מהווה יסוד מגמיש בדיני תפילה; ואילו היסוד שכנגד הקרבנות הוא בבחינת קרבן רוחני. יסוד זה הוא בעל גדרים נוקשים יותר, הנלמדים מהלכות הקרבנות.

לגבי זמן תפילת שחרית, נראה שיש הבדל בין שני המחייבים. זמן התפילה שכנגד תמיד של שחר - תלוי בזמן הקרבת התמיד, ולדעת רבי יהודה הוא עד ארבע שעות. לעומת זאת, זמן תפילתו של אברהם אבינו יכול להילמד מהפסוק בתהילים "ערב ובוקר וצהרים", כפי שדורשת את הגמרא (ברכות לא ע"א) על זמני התפילות. בהקשר זה, הבוקר כולו - עד חצות - עדיין נחשב ל"בוקר".

אם כן, טווח הזמן שבין סוף ארבע שעות לבין חצות היום הוא אכן בעל מעמד ביניים: אין בו קיום של תפילה שכנגד תמיד של שחר, שהוא הנקרא "תפילה בזמנה", אך יש בו קיום של תפילת אברהם, שזמנה נמשך כל הבוקר כולו.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!