חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"ו בטבת תשס"ד (20.1.04)

פרשת וארא - "והמה עזרו לרעה"

פרשת וארא מוקדשת, רובה ככולה, לתיאור המכות הניחתות בזו אחר זו על ראשם של פרעה ועמו, בגין סרבנותו המתמשכת של המלך העיקש לשחרר את בני ישראל מארצו.

קיים קושי מפורסם וידוע במכות אלו. כבר המדרש (שמו"ר ה, ו) טען לחפותו של פרעה, שהרי סרבנותו לשלח את העם לא נבעה מרצונו החופשי, אלא מכך שה' הכביד את לבו פעם אחר פעם. לקושייה זו ניתנו תשובות שונות, שבחלקן עסק הרמב"ן (ז', ג).

העונש הכבד שלו "זכה" פרעה מעורר קושי אחר, פחות מוכר. כבר בברית בין הבתרים גזר הקב"ה על בני-בניו של אברהם שישתעבדו במצרים במשך תקופה ארוכה. שעבוד מצרים, אם כך, אינו אלא רצון ה' שהתגלה לאברהם, וייתכן שאף היה ידוע לחלק מהמצרים. מדוע, אם כך, נענש פרעה על כך שהלך בדרך שסייעה לרצון ה' להתגשם ולגזירתו להתממש?

הראשונים נחלקו במענה לקושייה זו. דעת הרמב"ם (הל' תשובה ו', ה) היא, שפרעה נענש מכיוון שהגזירה האלוקית היא אנונימית ואינה מחייבת אדם זה או אחר להגשימה בעצמו. הרמב"ן (בראשית ט"ו, יד) הציע הסברים אחרים: ראשית, פרעה לא שיעבד את ישראל כדי להגשים את הגזירה האלוקית, אלא עשה זאת מטעמים אנוכיים. יתר על כן: פרעה הגדיש את הסאה בכך ששיעבד את בני ישראל הרבה יותר ממה שהתבקש בשל הגזירה האלוקית.

בהמשך דבריו, הרמב"ן גם תקף את הרמב"ם על ההסבר שהציע: מדוע פרעה צריך להיענש על כך שהזדרז לקיים את הגזירה האלוקית? והרי מבחינה דתית, הזדרזות זו ראויה דווקא לשכר ולא לעונש?!

ממו"ר הרב ליכטנשטיין שליט"א שמעתי, שייתכן כי ביסוד מחלוקתם של הרמב"ן והרמב"ם ניצבת שאלת יסוד ביחס לעולם עבודת ה' של האדם: האם אדם רשאי לעשות מעשים שנחשבים למעשים אסורים ומגונים, מכיוון שהוא יודע שבסיטואציה מסויימת - דווקא מעשים אלו מבטאים את רצון ה' האמיתי? לרמב"ן היה פשוט שאכן כך: יהא שיעבודו של עם מעשה נבזי ומרושע כאשר יהא, פרעה היה זוכה ל'יישר כוח' רבתי, אילו רק היה עושה זאת ממניעים דתיים וכחלק מרצונו להגשים את רצון ה'. הרמב"ם, כך נראה, נרתע מלומר זאת: אל לאדם להזדרז להגשים את רצון ה' במו ידיו, מבלי שנצטווה על כך באופן ישיר. על האדם לעבוד את ה' ולהגשים את רצונו כל עוד רצון זה מתבטא במערכת המצוות שהוא מחוייב לה. חריגה ממסגרת זו, אפילו כדי לממש את רצון ה' בנקודה מסויימת - איננה לגיטימית.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!