חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"ה בטבת תשס"ד (19.1.04)

כיצד קוראים קריאת שמע?

אחת מן המחלוקות המוכרות יותר בין בית שמאי לבין בית הלל עוסקת בשאלה כיצד יש לקרוא קריאת שמע (ברכות י ע"ב):

"בית שמאי אומרים: בערב כל אדם יטה ויקרא ובבקר יעמוד, שנאמר 'ובשכבך ובקומך'. ובית הלל אומרים: כל אדם קורא כדרכו, שנאמר 'ובלכתך בדרך'"..

לכאורה, המחלוקת נוגעת ללימודים מהפסוקים: בית שמאי לומדים מהמילים "בשכבך ובקומך" את האופן שבו יש לקרוא קריאת שמע - בערב בשכיבה ובבוקר בעמידה, ואילו בית הלל מבינים ש"בשכבך ובקומך" מציינים את הזמנים שבהם צריך לקרוא, ולא את האופן שבו יש לעשות זאת, ועל כן "כל אדם קורא כדרכו".

ידוע לנו, שקריאת שמע היא קבלת עול מלכות שמים. אם כן, ננסה להבין את מחלוקתם של בית שמאי ובית הלל גם מן הצד הערכי.

בית שמאי סוברים כי בשביל לקרוא קריאת שמע צריך להטות. נטייה זו - אין משמעותה רק נטיית הגוף, אלא גם סטייה מן הדרך. דרכו של האדם היא מחשבותיו ועסקיו שבהם הוא טרוד. לדעת בית שמאי, כדי שאדם זה יוכל לקבל על עצמו עול מלכות שמיים - עליו לסור מן הדרך. לא ניתן לקבל עול מלכות שמיים בתוך טרדות העולם הזה. חייבים לעצור ("בבוקר יעמוד"), לסטות מהדרך הרגילה, ואז - תוך ניתוק מחיי המעשה - לקבל עול מלכות שמים.

דעתם של בית הלל היא הפוכה. לדעתם - "כל אדם קורא כדרכו". דווקא בתוך הדרך, דווקא מתוך טרדות היום, העסקים והעבודות - דווקא מתוך כל אלו צריך האדם לקבל על עצמו עול מלכות שמיים. אין להפריד בין עולם המעשה לבין עולם הרוח.

כראיה לשיטת בית הלל, כפי שביארנו אותה, ניתן להביא משנה מהפרק השני:

"האומנין קורין בראש האילן ובראש הנדבך, מה שאינן רשאין לעשות כן בתפלה".

קריאת שמע - קבלת עול מלכות שמיים - אמנם נעשית בדרך. כל אחד עושה אותה בדרכו, מתוך חיי המעשה. לעומת זאת, לתפילה - צריך האדם לעצור. אמנם אין הוא צריך לסור מן הדרך (שהרי, כפי שראינו בשבוע שעבר, אסור להתפלל בתוך חורבה), אך תפילה צריכה כובד ראש ולכן אי אפשר לעשותה בראש האילן.

*   *   *

צוות בית המדרש הוירטואלי מברך את ר' אוהד זימרן, המחבר הקבוע של "יום יום" בימי שני, ואת אשתו אורלי, לרגל הולדת בתם.
יהי רצון שתזכו לגדלה לתורה, לחופה ולמעשים טובים!

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!