חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"ד בטבת תשס"ד (18.1.04)

סוף זמן תפילת שחרית

במשנה בתחילת הפרק הרביעי בברכות מובאת מחלוקת התנאים הבאה:

"תפילת השחר עד חצות. ר' יהודה אומר: עד ארבע שעות". הגמרא מסבירה מחלוקת זו כמחלוקת בהלכות קרבן תמיד של שחר - עד מתי ניתן להקריבו, כאשר סוף זמן תפילת שחרית נגזר מכך. הסבר זה תואם את הגישה שראינו בשבוע שעבר, הסוברת שהתפילות נלמדו מן התמידים.

הרי"ף (יח ע"א באלפס) חידש חידוש שנפסק להלכה, שגם רבי יהודה - הסובר שניתן להתפלל תפילת שחרית עד ארבע שעות - מודה שמי שלא התפלל עד ארבע שעות יכול להתפלל עד חצות, ואף ששכר תפילה בזמנה לא יהיה לו - שכר תפילה יהיה לו.

ויש להבין: מה פישרה של פשרה זו בדעת רבי יהודה? ה"בית יוסף" (או"ח פ"ט) מציע לכך שתי הבנות. הבנה אחת טוענת שאכן זמן התפילה נגמר בסוף ארבע שעות, אך עדיין ניתן להתפלל תפילת תשלומין. הבעיה בהסבר זה היא שרק אדם ששגג או נאנס ולא התפלל רשאי להתפלל תפילת תשלומין, שכן חכמים לא תיקנו תשלומין לאדם שהזיד ולא התפלל. ברמב"ם (הל' תפילה ג', א) מפורש שחידושו של הרי"ף תופס גם באדם שהזיד ולא התפלל.

לכן מציע ה"בית יוסף" הסבר נוסף, והוא שרבי יהודה אינו חולק לחלוטין על רבנן לגבי הזמן שבו ניתן להתפלל תפילת שחרית, אלא רק לגבי הזמן שבו התפילה נקראת 'תפילת שחרית בזמנה'. נמצא, שיש שתי משבצות זמן לתפילת שחרית: א. עד ארבע שעות - תפילת שחרית בזמנה; ב. עד חצות - תפילת שחרית שלא בזמנה.

להלכה נפסק כהסבר השני, ויש לכך שתי השלכות:

1. גם אדם שהזיד ולא התפלל - יכול להתפלל שחרית עד חצות.

2. לאחר חצות דינו של הרי"ף אינו תופס, ועל כן מי שהתפלל בין חצות לחצות וחצי (שאז כבר ניתן להתפלל תשלומי שחרית במסגרת תפילת מנחה) - אמר ברכות לבטלה.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!