חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



כ"ב בכסלו תשס"ד (17.12.03)

פושע כמזיק

ישנם ארבעה מיני נכסים שהופקעו מחלק מדיני הממונות על פי דרשות שונות: עבדים, שטרות, קרקעות והקדשות. בין השאר, חיובי השומרים אינם תופסים לגבי נכסים אלו. דין זה מוסכם לגבי חיובי גניבה ואבידה בשומר שכר, ולגבי חיוב אונסין בשואל; אך לגבי החיוב היחיד השייך אצל כל ארבעת השומרים - הלא הוא חיוב הפשיעה - נחלקו הראשונים.

הפטור הבסיסי מובא במשנה בבבא-מציעא בלשון זו: "שומר חנם אינו נשבע, ונושא שכר אינו משלם" (נו.). התוספות (נז: ד"ה שומר) יצאו כנגד דיוק אפשרי בלשון המשנה, כאילו שומר חינם משלם אם הוא פשע, וטענו שאין לחלק בין פשיעה לבין שאר החיובים. לעומתם, הרמב"ם (הל' שכירות פ"ב ה"ג) סבר אחרת:

"יראה לי, שאם פשע השומר בעבדים וכיוצא בהן - חייב לשלם, שאינו פטור בעבדים וקרקעות ושטרות אלא מדין גניבה ואבידה ומתה וכיוצא בהן, שאם היה שומר חינם על מטלטלין, ונגנבו או אבדו - ישבע, ובעבדים וקרקעות ושטרות - פטור משבועה. וכן אם היה שומר שכר, שמשלם גניבה ואבידה במטלטלין - פטור מלשלם באלו. אבל אם פשע בה - חייב לשלם, שכל הפושע - מזיק הוא, ואין הפרש בין דין המזיק קרקע לדין המזיק מטלטלין".

לדברי הרמב"ם, חיוב פשיעה אינו חיוב המבוסס על אחריות, כשאר חיובי השומרים, אלא חיוב של מזיק. הזלזול הפושע ברכושו של המפקיד מוגדר כמעשה נזק המחייב תשלום. החיוב הוא מדיני 'אדם המזיק' של מסכת בבא-קמא, ועל כן דיני הפטור של פרשת השומרים אינם תקפים לגביו.

הראב"ד השיג על הרמב"ם, וטען שלדבריו גם הפטור שבו עסקנו בפעם שעברה - דין שמירה בבעלים - לא היה אמור לתפוס לגבי חיוב פשיעה, אך הרמב"ם עצמו (הל' שכירות פ"א ה"ג) פוטר בשמירה בבעלים גם בפשיעה.

להבנת שיטת הרמב"ם ונקודת מחלוקתו עם הראב"ד, עלינו לחזור ולהיזכר בשאלה שראינו לגבי טיבו של פטור שמירה בבעלים: האם המחזיק בחפץ אינו נחשב לשומר, או שמא הוא רק פטור מחיובי השמירה. דבר פשוט הוא, שאף הרמב"ם - הרואה פושע כמזיק - סובר שרק היותו שומר מגדירה את הזנחת הרכוש של המפקיד כמעשה נזק, שהרי ברור שהזנחת חפץ של חבר ברחוב, על אף היותה מעשה שלילי - אינה מוגדרת כמעשה נזק המחייב תשלום. רק אדם שקיבל חפץ לשמירה - נחשב מזיק אם הזניח אותו. אם הרמב"ם מחייב שומר קרקעות שפשע - אין זאת אלא מפני שהוא סובר שעצם המערכת של שמירה קיימת גם בשמירה על קרקעות.

מה קורה בשמירה בבעלים? בגמרא (צה.) נחלקו אמוראים אם יש חיוב תשלום על פשיעה בבעלים. הדעה שנדחתה להלכה, הסוברת שיש חיוב, חייבת להניח שתי הנחות: א. דין בבעלים אינו מפקיע מעמד של שומר, אלא רק פוטר את השומר מחיובי השומרים. ב. חיוב פשיעה אינו חיוב שומרים רגיל אלא חיוב מזיק.

כאמור, להלכה מתקבלת דעת הפוטרים, ששומר שפשע כשבעליו עמו - פטור. נראה, שהרמב"ם סבר שההנחה הראשונה היא שנדחתה, ולכן דין 'בעליו עמו' אומר שאין כלל מערכת של שמירה; ואילו הראב"ד גרס שההנחה השנייה היא שנדחתה, ועל כן להלכה אין מקום לחלק בין חיוב הפשיעה לבין שאר חיובי השומרים.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!