חתום על מנוי קבוע! יום יום - דבר תורה יומי ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash כתוב לנו דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



י"ג בכסלו תשס"ד (8.12.03)

שיעור שני פתחים

הגמרא במסכת ברכות מביאה את דברי רב חסדא , כי צריך אדם להיכנס לבית הכנסת "שיעור שני פתחים":

"אמר רב חסדא: לעולם יכנס אדם שני פתחים בבית הכנסת. שני פתחים סלקא דעתך? אלא אימא: שיעור שני פתחים, ואחר כך יתפלל".

הנהגתו של רב חסדא נראית משונה: וכי מה אכפת לנו אם נכנס האדם לבית הכנסת שיעור של פתח אחד או שיעור שני פתחים, כל עוד הוא נכנס כדי להתפלל?

השולחן-ערוך הביא שלושה טעמים לדין זה:

"יכנס שיעור שני פתחים ואחר כך יתפלל... שלא ישב אצל הפתח, שנראה כמשאוי ישיבת בית הכנסת... ויש מפרשים שהטעם מפני שמביט לחוץ ואינו יכול לכוין. ויש מפרשים שלא ימהר להתפלל מיד כשנכנס, אלא ישהה שיעור שני פתחים. ונכון לחוש לכל הפירושים".

כל אחד משלושת הפירושים של השולחן-ערוך מעניק משמעות אחרת לדברי רב חסדא:

לפי ההסבר הראשון, הדבר אינו נראה טוב. אנשים אחרים הרואים אדם היושב ליד הפתח חושבים שהתפילה היא למשאוי עליו, והוא מבקש לצאת ולהיפטר ממנה. לפי ההסבר השני, דין זה הוא עצה טובה: אם האדם ישב ליד הפתח - ודאי יתבונן החוצה, ולא יוכל להתרכז בתפילתו. לפי ההסבר השלישי, הנהגה זו היא דרך כבוד: אין מתחילים לדבר מייד עם המלך, אלא נכנסים, שוהים מעט, מיישבים את הדעת ורק אחר כך מתחילים להתפלל.

הרב קוק מסביר ששני הפתחים אינם הפתחים הפיזיים של בית המדרש, אלא פתחים רוחניים. אדם צריך לעבור שני תהליכים בעמידתו לפני ה' יתברך. התהליך הראשון הוא "סור מרע" - להסיר את כל הטרדות והעניינים המעסיקים את מחשבתו ומרחיקים אותו מהעמידה לפני ה', והתהליך השני הוא "עשה טוב" - לרומם את נפשו לבקשת צרכי הכלל, המתאחדים עם הצרכים המוסריים. כך מעלה האדם את תפילת היחיד שלו, כאשר עיקרה אינו בקשת צרכיו הפרטיות אלא בקשת צרכי האומה.

שני הפתחים של הרב קוק הם פתחים המעלים ומרוממים את תפילתו של האדם לתפילה על הכלל. היציאה מהחיים הפרטיים, מהטרדות האישיות ומעיסוקי היום יום והכניסה אל חיי הכלל - צרכי הרבים - זהו אופייה של התפילה השלמה. זוהי התפילה השואפת לשלמות כלל ישראל ולשלמות העולם כולו, לתקן עולם במלכות שדי.

*   *   *
מספר המבקרים עד כה באתר "יום יום":

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!