חתום על מנוי קבוע! ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



מקורה של התפילה

בגמ' (ברכות כו ע"ב) נחלקו כנגד מה תיקנו את תפילת העמידה:

"איתמר, רבי יוסי ברבי חנינא אמר: תפילות - אבות תיקנום. רבי יהושע בן לוי אמר: תפילות - כנגד תמידין תקנום".

שורשה של מחלוקת זו נעוץ בשאלה יסודית: מהי התפילה?

לדעת ר' יוסי ברבי חנינא, התפילה היא 'רחמי'. המניע לתפילה הוא רצונו של האדם להתקשר עם אלוהיו, לבקש ממנו ולשפוך את שיחו לפניו. "תפילה לעני כי יעטוף ולפני ה' ישפוך שיחו". האדם הוא עני (ממעשים או ממון), ומעוניין לשתף את אלוהיו בצרתו. על כן, תפילת האבות היא דוגמא טובה לתפילה של 'רחמי'.

לעומתו, ר' יהושע בן לוי סבר כי תקנת התפילה היא כנגד קרבנות התמיד. כאן ניתן לראות את הרצון למסגרת; לחבר את האדם למסגרת של קשר לקב"ה, מעין התמיד של בוקר ושל בין הערביים, שיצרו מסגרת של עבודת היום. תמיד של שחר הוא הקרבן הפותח את יום העבודה במקדש, והתמיד של בין הערביים הוא הקרבן החותם אותה.

נראה, אם כן, כי מחלוקתם של ר' יהושע בן לוי ור' יוסי ברבי חנינא היא בשאלה האם יצרו חז"ל מסגרת של תפילות כנגד הקרבנות, או שמא הם תיקנו תפילות של 'רחמי'.

הרמב"ם, כידוע, מונה את התפילה כאחת מתרי"ג המצוות. לדעתו, התפילה מן התורה היא 'רחמי' באופן מובהק: אין לה מגבלות של זמנים או מניין. לאחר שאנשי כנסת הגדולה תיקנו שלוש תפילות קבועות ביום - כנגד הקרבנות - הם שינו את אופי התפילה, ושיוו לה אופי של יצירת מסגרת.

על כן, הרמב"ם פוסק ש"תפילות אלו - אין פוחתין מהן, אבל מוסיפים עליהם". לכאורה, אם התפילות יוצרות מסגרת - כיצד ייתכן להוסיף עליהן? אלא, שאדם המוסיף על התפילות הקבועות נחשב כמקריב קרבן נדבה, ולכן ממשיך הרמב"ם ומביא את דעת הגאונים, שבשבת וביו"ט אין מוסיפים עליהן כיון שאין מקריבים נדבות בשבת וביו"ט. בדומה לכך, הרמב"ם פוסק שהציבור אינו רשאי להוסיף תפילה, כיוון שאין קרבן נדבה הקרב משל ציבור.

ייתכן, שפסיקת הרמב"ם זהה למסקנת הגמרא: "תפילות אבות תקנום, ואסמכינהו רבנן אקרבנות". מדאורייתא - התפילה שהאבות תיקנו לנו - היא 'רחמי'. עזרא ובית דינו אסמכינהו לקורבנות, וקיבעו את התפילה למסגרת המחליפה את מסגרת הקרבנות. בכך שינתה התפילה את אופייה, ואין היא עוד 'רחמי', ולכן מוסיף הרמב"ם שאם רוצה אדם להתפלל כל היום כולו - הרשות בידו, וכל התפילות שיוסיף - ייחשבו לו כהקרבת קרבנות.

*   *   *

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".< /b>

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!