חתום על מנוי קבוע! ארכיון השיעורים The English Virtual Beit Midrash דף קשר - עלון ישיבת הר עציון ספריית השיעורים המוקלטים של ישיבת הר עציון אתר ישיבת הר עציון אתר מכללת הרצוג להכשרת מורים



מעמדה של שאילת הגשמים (ח"א)

בז' בחשוון אנו מתחילים לשאול גשמים בברכת השנים. ההלכה היא ששאלה זו מעכבת בדיעבד, דהיינו שאם אדם שכח לומר "ותן טל ומטר לברכה" וסיים את תפילתו עליו לחזור ולהתפלל שנית. כמובן, אם הוא נזכר רק לאחר שעבר זמן אותה תפילה, עליו להתפלל את התפילה שלאחריה פעם נוספת, כתפילת תשלומין.

תוספת אחרת בתפילה שמעכבת בדיעבד היא אמירת "יעלה ויבוא" בראש חודש, ולגבי דין זה יש מחלוקת יסודית בראשונים. המקרה שבו הם עוסקים הוא של אדם ששכח לומר "יעלה ויבוא" במנחה של ראש חודש ונזכר רק בזמן ערבית של ליל ב' בחודש, כך שאם הוא יתפלל ערבית פעם שנייה - הוא לא יוכל לומר בתפילה זו "יעלה ויבוא... ביום ראש החודש הזה", שכן מדובר כבר ביום חול.

לדעת התוספות (ברכות כו: ד"ה טעה) במצב שכזה אין טעם לחזור ולהתפלל, שכן את התוספת המבוקשת הוא לא יוכל לומר בתפילה זו. כלומר, התוספות הבינו שכל מטרתה של התפילה החוזרת היאהשלמת האזכרה החשובה, ואם הדבר לא ניתן לביצוע - אין טעם לחזור ולהתפלל. חכמי פרובינצ"א (הובאו בתלמידי רבנו יונה, יח. באלפס ד"ה טעה) חולקים, וסוברים שעליו לחזור משום שבראש חודש לא יוצאים ידי חובת תפילת מנחה ללא "יעלה ויבוא", ולכן עליולהשלים את תפילת מנחה שהחסיר: "כמי שלא התפלל כלל דיינינן ליה". להלכה נפסק לחזור ולהתפלל במצב שכזה, ולהתנות שאם הלכה כתוספות - הרי שהתפילה היא בגדר תפילת נדבה. לכן בשבת, שבה לא מתפללים תפילות נדבה, אין לחזור ולהתפלל (משנ"ב ק"ח, לו).

כעת נחזור לענייני שאלת גשמים. מה יהיה דינו של אדם ששכח לומר "ותן טל ומטר" במנחה של יום שישי, ונזכר בכך בתפילת ליל שבת, שבה לא אומרים ברכת השנים, ועל כן לא ניתן להשלים את הבקשה שנשמטה? לכאורה, יש מקום לומר שדבר זה יהיה תלוי במחלוקתם של התוספות וחכמי פרובינצ"א, האם חוזרים על מנת להשלים את התוספת שלא נאמרה או כדי להשלים את עצם התפילה, שלא יצאו בה ידי חובה.

אולם, הגר"ח מבריסק (בחידושיו על הש"ס, סי' א') סבר אחרת. במקרה זה, גם התוספות יודו שצריך להתפלל תפילת שבת פעמיים. התוספות עסקו באדם ששכח לומר "יעלה ויבוא". במקרה זה - אכן ניתן לומר שהוא התפלל תפילת עמידה שלמה, אלא שחסרה לו האזכרה וצריך להשלים אותה במסגרת תפילה נוספת. אך אמירת "ותן טל ומטר לברכה" אינה תוספת חיצונית לתפילה; מדובר בחלק מעיקר הנוסח של ברכת השנים, ברכה שיש שני אופנים לאומרה: עם בקשת גשמים ובלעדיה. מי שלא ביקש גשמים - לא יצא ידי חובת תפילת עמידה, שכן הוא אמר את אחת הברכות בנוסח שגוי, ועל כן עליו להשלים את התפילה שהחסיר, ולא רק את האזכרה.

*   *   *

בימים אלו ממש, חונך בית המדרש הוירטואלי אתר חדש - "יום יום".< /b>

במקומות רבים, חז"ל הרבו לשבח את מי שמקדיש עיתות קבועים לעיסוק בתורה. המקור הידוע ביותר לדרישה זו נאמר על ידינו מדי בוקר, בסיום תפילת שחרית, כאשר אנו מזכירים כי "כל השונה הלכות בכל יום - יש לו חלק לעולם הבא". הגמרא במסכת ברכות (מ ע"א) דורשת את הפסוק "ברוך ה' יום יום" - "וכי ביום מברכין אותו ובלילה אין מברכין אותו?! אלא, כל יום ויום - תן לו מעין ברכותיו". בעקבות הגמרא, נסייע השנה לכל אחד לקבל לביתו מדי יום ברכה מיוחדת, מעין הברכה הראויה לאותו היום.

באתר "יום יום", שנחנך בימים אלו, יופיע מדי יום דבר תורה המתאים לאותו היום. דברי התורה יהיו על בסיס שבועי, ובכל יום מימות השבוע יופיע דבר תורה על נושא מסויים, שייכתב על ידי חלק מהאברכים בישיבת "הר עציון". כל אחד המתחבר לרשת האינטרנט בתכיפות גבוהה יוכל להפוך את אתר "יום יום" לאתר הבית שלו, וכך לראות מדי יום, מייד כאשר הוא מתחבר לרשת הוירטואלית, את דבר התורה המיוחד לאותו היום.

  • בימי ראשון יתפרסם באתר עיון קצר, באחד מהנושאים של חלק "אורח חיים". העיון הקצר ייכתב על ידי ר' שמואל שמעוני.
  • בימי שני, יופיע באתר דבר תורה שייכתב על ידי ר' אוהד זימרן בנושא התפילה.
  • בימי שלישי נפרסם דבר תורה בנושא הלכתי מפרשת השבוע, שייכתב על ידי ר' יצחק בן-דוד.
  • בימי רביעי יופיע דבר תורה עיוני קצר, שייכתב אף הוא על ידי ר' שמואל שמעוני, על אחד מהנושאים הנידונים בסדר נשים או נזיקין.
  • בימי חמישי יפרסם ר' דניאל סרי-לוי דבר תורה שידון באחד מפירושי החסידות על פרשת השבוע.
  • בימי שישי יפרסם ר' עודד מיטלמן דבר תורה שיעסוק באחד מהמדרשים על פרשת השבוע.

הצטרפו גם אתם למהפכת לימוד התורה באינטרנט!
היפכו את "יום יום" לאתר הבית שלכם!

"אשרי אדם שומע לי, לשקוד על דלתותיי יום יום"

לחץ כאן, והפוך דף זה לדף הפתיחה הקבוע שלך!