!!
 
EAB- blank  
לגירסת Word של מאמר זה לחץ כאן.

ישיבת הר עציון בית מדרש האלקטרוני (ב.מ.א.)

***********************************

שיחות ראשי הישיבה

*****************

 

שבת פרשת תרומה

 

הרב יהודה עמיטל שליט"א

 

 

"וידבר ה' אל משה לאמר דבר אל בני ישראל ויקחו לי תרומה מאת כל איש אשר ידבנו לבו תקחו את תרומתי וזאת התרומה אשר תקחו מאתם זהב וכסף ונחשת...   ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם" (שמות כ"ה, א-ג, ח).

 

"...   והם הביאו אליו עוד נדבה בבקר בבקר ויבאו כל החכמים העשים את כל מלאכת הקדש איש איש ממלאכתו אשר המה עשים ויאמרו אל משה לאמר מרבים העם להביא מדי העבדה למלאכה אשר צוה ה' לעשות אתה" (שמות ל"ו, ג-ה).

 

  התורה מספרת לנו על פרץ של רוחב לב, על נדיבות.   לא רק שבני ישראל הביאו את החומרים הנדרשים לבניין המשכן בהתנדבות, אלא שהם גם הביאו יותר מהנדרש.   התורה מתייחסת לעובדה זו באופן חיובי מאוד.

 

  רש"י בתחילת פרשתנו מסביר (בהתבסס על הגמרא במסכת מגילה כט:), כי בכל פעם מבין שלושת הפעמים   שהמילה "תרומה" חוזרת על עצמה, ישנה התייחסות   לתרומה נפרדת שהייתה לצורך המשכן: מחצית השקל לאדנים - תרומת חובה, מחצית השקל של קרבנות הציבור - תרומת חובה, ותרומה של שאר החומרים הדרושים לבניין המשכן - נדבה ללא שיעור קבוע.   המהר"ל (בספר גור אריה) מתקשה בפירוש זה.   התורה מספרת רק על התרומה שהובאה למשכן מרצון; אין התייחסות בפסוקים לשאר התרומות.   המהר"ל מתרץ שההיגיון נותן כי הציווי על מחצית השקל (תרומת חובה) קדם לקריאה אל בני ישראל לנדב חומרים מרצונם.   אלמנט הכפייה הכרחי לבניית המשכן.   אילו הקריאה להתנדב הייתה קודמת לציווי, בני ישראל היו מביאים את כל מה שדרוש לבניין המשכן, ומחסלים בכך את הצורך בציווי (ראה גור אריה).

 

  פירושו של המהר"ל מכיל מסר חשוב.   נדיבות לב, עבודת ה' הבאה מתוך האדם, הינה מרכיב חשוב וחיובי בתודעה הדתית, רק אם היא מושרשת בתחושת מחויבות.   חומרי הגלם לבסיס הפיסי של המשכן באו מתרומת חובה, לא ממעשה אלטרואיסטי.

 

  התורה מתארת את קבלת התורה על ידי בני ישראל כקבלה מרצון: "נעשה ונשמע" (שמות כ"ד, ז).   למרות זאת, חז"ל מתארים את קבלת התורה כקבלה שנעשתה בכפייה: "מלמד שכפה הקב"ה עליהם את ההר כגיגית   ואמר להם: אם אתם מקבלים את התורה מוטב, ואם לאו - שם תהא קבורתכם" (שבת פח.).   קבלה מרצון, עד כמה שהיא בעלת ערך חיובי, אינה מספיקה לבדה.   הקב"ה דרש מבני ישראל מחויבות מוצקה.

 

  התרבות המערבית, בייחוד זו שצמחה באמריקה, דוגלת באינדיווידואליזם ובבחירה חופשית.   אין דבר המצדיק פגיעה בזכויות הפרט.   לרעיון זה ישנן השלכות   גם בעולם הדתי.   אנשים   מקיימים מצוות ומנהלים אורח חיים דתי רק מפני שהם חפצים בכך, ולא בגלל תחושה שהם חייבים לנהוג כך.

 

  בנוסף, אנשים מתחמקים ממחויבות לחברה ולמשפחה.   הייתי פעם בבית כנסת באמריקה שהיו בו ילדים מעטים.   כששאלתי לפשר העניין, התברר לי שרוב המתפללים רווקים.   הם לא התחתנו משום שלא רצו לקבל על עצמם מחויבות.   בחברה הישראלית, מדברים על הירידה במוטיבציה לשרת בצבא.   אנשים לא מרגישים חובה להגן על הארץ; מחויבות מדיפה ריח כפייה.

 

"אחת שאלתי מאת ה' אותה אבקש שבתי בבית ה' כל ימי חיי לחזות בנעם ה' ולבקר בהיכלו" (תהלים כ"ז, ד).   דוד המלך מבקש כי ישיבתו בבית ה' תהיה ישיבה של קבע - אך בו בזמן, הוא מבקש לשמר את ההתרגשות וההתפעלות של אדם המבקר במקום כלשהו בפעם הראשונה.   גם אנחנו צריכים לשאוף ללמוד תורה בהתלהבות, להגיע לבית המדרש באותה שמחה כאילו זו הפעם הראשונה שאנו נכנסים אליו.   אולם, ישנם ימים שאנו מתעוררים בבוקר ללא הכמיהה הזו לבית המדרש.   ובכל זאת, עלינו להמשיך ללמוד!

 

  תרומת הנדבה של בני ישראל הייתה בעלת ערך חיובי מאוד, אך למרות זאת, רש"י מונה תרומה זו כתרומה השלישית, לאחר תרומות החובה.   התרומה הראשונה לאדנים, מסמלת   כי מחויבות היא הבסיס לכל בניין המשכן ולעבודת ה'.   התרומה השנייה, התרומה לקרבנות הציבור, מסמלת את המטרה האובייקטיבית.   עבודת ה' מושרשת בתחושת מחויבות וביעדים מוגדרים, ולא ברצונות סובייקטיביים.   זהו המסר של התרומות.

 

 

***********************************

כדי להרשם יש לשלוח בקשה לכתובת

  MAJORDOMO@ETZION.ORG.IL

עם התוכן:

  GET YHE-TEST H-SUBSCRIBE.

 

קיימת גם מערכת שיעורים באנגלית.   כדי לקבל רשימת השיעורים, יש לשלוח בקשה לכתובת:

  LISTS@VBM-TORAH.ORG

 עם התוכן:

   GET YHE-ABOUT COURSES.

 

בשאלות אפשר לפנות למשרד הישיבה 02-9931-456 ולבקש את משרד האינטרנט, או לכתוב לכתובת YHE@JER1.CO.IL

***********************************

כל הזכויות שמורות   1999   ישיבת הר עציון