"הני שלושה חמישה ושבעה כנגד מי"? / הרב אהרן אדלר*

איתא בריש מסכת סנהדרין[1] מחלוקת כמה דיינים צריכים להשתתף בתהליך קביעת שנה מעוברת:

"עיבור השנה בשלשה דברי ר"מ רבן שמעון בן גמליאל אומר בשלשה מתחילין ובחמשה נושאין ונותנין וגומרין בשבעה ואם גמרו בג' מעוברת".

הרמב"ם, בשני מקומות, במשנה תורה[2], פוסק כרשב"ג. ובגמרא[3] נשאלת השאלה: "הני שלשה חמשה ושבעה כנגד מי?" ויש שתי תשובות בשם רבי שמעון בן פזי ור' יצחק[4] בר נחמני:

"חד אמר כנגד ברכת כהנים וחד אמר שלשה כנגד שומרי הסף חמשה מרואי פני המלך שבעה רואי פני המלך".

רש"י, על אתר, מפרש את הקשר בין השלושה, חמישה שבעה של עיבור השנה לברכת כהנים באופן טכני בלבד; וז"ל: בפסוק ראשון ג' תיבות והשני ה' ושלישי ז' תיבות..."[5]. ובנוגע לאיזה רואי פני המלך מדוברים כאן, זאת באמת מחלוקת בין רש"י לר"ת[6].

במשנה בריש פ"ג דמסכת מגילה[7] נמצאות ההלכות הידועות בקשר לקריאת התורה. דהיינו:

"בשני וחמישי בשבת ... קורין שלשה ... ביום טוב חמשה ... בשבת שבעה...".

ועל המשנה הזאת, שואלת הגמרא[8]: "הני שלושה חמישה ושבעה כנגד מי?", והגמרא ממשיכה לתת אותן שתי תשובות שנמצאות במסכת סנהדרין.

בדיוניו איזה סוגיא היא המקורית ואיזה סוגיא היא המקבילה[9], קל מאד לקבוע כאן בוודאות שתי התשובות האלו – "כנגד ברכת כהנים" או "כנגד רואי פני המלך" – היו שני הסברים לבאר את השלושה חמישה ושבעה של עיבור השנה במסכת סנהדרין. אח"כ, מסדרי הש"ס העבירו את הסוגיא הזאת בשלמותה למסכת מגילה לשמש כטעם נוסף לעניני הג'ה'ז' של קריאת התורה[10].

אמנם, מאחר שחז"ל כן קבעו את סוגיתינו גם במסכת סנהדרין וגם במסכת מגילה, חובה עלינו לדון בארבע נקודות נפרדות[11], דהיינו: מה הקשר בין:

א. עיבור השנה לעניני הפסוקים של שלושה שומרי הסף, חמישה מרואי פני המלך וכו'.

ב. עיבור השנה לברכת כהנים.

ג. קריאת התורה לברכת כהנים.

ד. קריאת התורה לעניני הפסוקים הנ"ל.

א. בשיעוריו של מו"ר הגרי"ד סולובייצ'יק שליט"א[12] האיר כבר הרב את הדרך להבנת הקשר בין עיבור השנה לבין ענין רואי פני המלך. הרב חידש[13] שכח בי"ד לקדש חדשים ולעבר שנים לא בא מתוך כח עצמם, אלא כמיצגים את דעת כלל ישראל. ולכן, לפי שיטת הרמב"ם[14] קידוש החודש עפ"י ראיה אינו תלוי בכלל בקיום ב"ד הגדול. בתקופה שב"ד הגדול היה קים, אז ממילא, הם היו נאמנים ביותר, שליחי הקהל הכי – טובים, לבצע את משימת כלל ישראל לגבי קידוש החודש אבל אחרי חורבן הבית, ואחרי פירוק ב"ד הגדול, עד תקופת אביי ורבא, עד התקופה הסופית של סמיכת איש מפי איש[15], עדיין היתה האפשרות לקדש את החדש עפ"י ראייה דרך ב"ד קבוע[16]. שיטת הרמב"ם היא, שהרשות לעבר שנים נמצאת בידי חכמי הדור וגדולי ישראל. והם הם ה"רואי פני המלך" שלנו.

ב. בהבנת היחס בין עיבור השנה לברכת כהנים, ניתן להציע שתי דרכים שונות

1. הרושם שמקבלים אחרי קריאת ברכה הראשונה – "יברכך ה' וישמרך" – הוא בגדר הצעה, הכנה או אפילו הזמנה לברך, דומיא דביטוי, "הב לן ונברך"[17] של ברכת זימון. מבחינת פשוטו של מקרא, אין משהו ספציפי בברכת יברכך. ברכת יברכך באה בתורת התחלה ופתיחה לברכה שלמה שתחול על כלל ישראל. הברכה השנייה של "יאר ה' פניו אליך ויחנך". מרמזת שהיתה התלבטות אצל הקב"ה. האם כנסת ישראל ראויה לקבל את הברכות או לא. אז, הקב"ה נשא ונתן בדבר. שקל את הענין, וסוף סוף הגיע למסקנה ונטה לצד הזכות: ויחנך[18]!, כן בסופו של דבר, קיימת החלטה לברך את בני ישראל. הברכה השלישית, "ישא ה' פניו אליך וישם לך שלום". היא ברכה מוחלטת, ממשית, וסופית. בכל דור ודור, צפינו לקיומה של הבטחת "ה' יברך את עמו בשלום". זאת היא כבר ה"גמר דין" של הברכה המשולשת, וקיומה של מטרת ברכת כהנים. היוצא מדברינו, שמתחילים עם הברכה הראשונה (בת שלוש תיבות). יש משא ומתן בברכה השניה (בת חמש תיבות). ומגיעים לגמר דין מסוים בברכה השלישית[19] (בת שבע תיבות), דומיא דתהליך המשפטי[20] של עיבור השנה. דהיינו: "בשלושה מתחילין, ובחמישה נושאין ונותנין, וגומרין בשבעה".

2. אפשר להסביר את הקשר בין עיבור השנה לברכת כהנים בדרך אחרת לגמרי. אחד מהתפקידים החשובים בברכת כהנים הוא להביא לידי מצב שתשרה השכינה בתוכינו. על הפסוק "יאר פניו אליך", אומר המדרש[21] "יתן לך מן האור השכינה". רש"י בפירושו לפרשת יתרו[22], מדגיש את הקשר בין מקום השראת השכינה לבין ברכת כהנים, וז"ל:

"מכאן אתה למד שלא ניתן רשות להזכיר שם המפורש אלא במקום שהשכינה באה שם וזהו בית הבחירה שם ניתן רשות לכהנים להזכיר שם המפורש בנשיאת כפים לברך את העם".

ההלכה קובעת שהכהנים מוכרחים לעמוד "פנים אל פנים",[23] או כלשון הרמב"ם[24]: "ומחזירין פניהם כלפי העם", בדומה לסיטואציה של "פה אל פה אדבר בו"[25] בין הקב"ה למשה רבינו! ואין השראת השכינה גדולה מזו! השכינה, כביכול, נמצאת בתוך אצבעותיהן של הכהנים[26]. המדרש אומר[27]: "מציץ מן החרכים מבין אצבעותיהם של כהנים". המטרה הסופית היא, "ושמו את שמי על בני ישראל...". כל זה בנוגע לברכת כהנים. אמנם, יש מצוה אחרת עם אותו תפקיד, ואותה מטרה. וזאת מצות ראיה בשלוש רגלים: "שלוש פעמים בשנה יראה כל זכורך את פני ה' אלוקיך במקום אשר יבחר..."[28] "המקיים מצות ראיה כאילו מקבל פני השכינה"[29] אומרים חז"ל. התפקיד של שלוש רגלים הוא ג"כ להביא לידי השראת השכינה על גבי כלל ישראל. יכול להיות שהרמב"ם ג"כ רצה להדגיש, בריש הלכות בית הבחירה,[30] שהפונקציה החשובה ביותר לקיומו של בית המקדש היתה השלוש הזדמנויות של השראת השכינה מדי שנה ושנה ע"י כלל ישראל דרך מצות ראייה. וז"ל הרמב"ם שם: "מצות עשה לעשות בית לה' מוכן להיות מקריבים בו קרבנות, וחוגגם אליו שלש פעמים בשנה שנאמר ועשו לי מקדש". וכל זה מתוך קדושת היום של פסח, שבועות וסוכות. ואיפה נובעת הקדושה הזאת? מהשתתפות כלל ישראל במצות קידוש החודש ועיבור השנה. "החודש הזה לכם ראש חדשים..."[31] "מקדש ישראל וראשי חדשים". וכיון שמטרת מצות קידוש החודש ועיבור השנה היא לקבוע את המועדים[32] - הימים המיוחדים להשראת השכינה ע"ג כלל ישראל – ומגיעם לאותה תכלית של מצות ברכת כהנים,[33] אז מובן היטב הקשר בין עיבור השנה לברכת כהנים.

ג. כעת, נעבור לענין קריאת התורה. הקשר בין שלושה חמישה ושבעה של קריאת התורה לברכת כהנים הוא מאד הגיוני. השלושה של ימי החול מתיחס היטב לברכה הראשונה: "יברכך ה' וישמרך". זאת היא ברכה של פרנסה. "יברכך- שיתברכו נכסיך", אומר רש"י. והוא מוסיף: "וישמרך- שלא יבאו עליך שודדים ליטול ממונך וכו'"[34].רש"י מבוסס על המדרש:[35] "יברכך ה' בברכה המפורשת, וכן הוא אומר, ברוך אתה בעיר ברוך אתה בשדה ברוך טנאך ומשארתך וכו'". כל מה שיהודי צריך לעשות כדי לפרנס את עצמו ומשפחתו, נכלל בתוך הפסוק: "ששת ימים ועשית כל מלאכתך.."[36] – עניני ימי החול. ולכן, קוראים שלשה בתורה בימי החול, לרמוז על ברכת "יברכך"

הענין של ימים טובים מתאים לברכה השניה: "יאר ה' פניו אליך", "זה מאור התורה", אומר המדרש[37]. ובאמת, כל החדים, גם חג המצות, גם חג הסוכות, וגם חג השבועות, באים כזכר ליציאת מצרים. וברור, שתכלית יציאת מצרים היתה קבלת התורה[38], "וזה לך האות כי אנכי שלחתיך, בהוציאך את העם ממצרים תעבדון את האלקים על ההר הזה"[39]. ולכן, עולים חמישה לתורה ביו"ט, על במך ברכת "יאר ה'".

בנוגע לקריאת התורה של שבת, לא רק שהמספר שבע הוא קשור – בקשר של קיימא – בכל הרעיונות של שבת, אלא שהתוכן של הברכה שלישית: "ישא ה' פניו אליך וישם לך שלום", מספר אץ הסיפור של שבת. "בואי בשלום עטרת בעלה" רש"י מפרש[40] את הפסוק: "ישא ה' פניו אליך": יכבוש כעסו", ז"א, מסתר פנים לגילוי פנים, משעבוד לגאולה. חז"ל תיארו את יום השבת "מעין עולם הבא". ואת הרעיון הזה רואים בפירוש באבות דר' נתן[41]: "בשביעי מהו אומר, מזמור שיר ליום השבת, יום שכולו שבת שאין בו לא כאכילה ולא שתיה ולא משא ומתן וצדיקים יושבין ועטרותיהן בראשיהן ונזונין מזיו השכינה וכו'". זה בדיוק תיאורם של חז"ל של המושג, עולם הבא[42]. ממילא, יש שבע עליות לתורה בשבת על שם הברכה השלישית, ברכת "ישא ה'... וישם לך שלום".

ד. ומה היחס בין קריאת התורה לעניני הפסוקים של "רואי פני המלך"? בסוף מסכת מגילה[43] כתוב: "וידבר משה את מועדי ה' אל בני ישראל. מצותן שיהו קורין אותו כל אחד ואחד בזמנו. ת"ר משה תיקן להם לישראל שיהו שואלין ודורשין בענינו של יום הלכות פסח בפסח הלכות עצרת בעצרת הלכות חג בחג". ההלכה קובעת שקריאת התורה צריכה להיות מענינא דיומא, גם מבחינת הקריאה עצמה וגם מבחינת הדרש והעיון שצריך להיות מושרש בקריאת התוה של היום. יש למנהיגי הדור, גדולי ישראל – ה"רואי פני המלך" שלנו – האחריות לפרסם את רעיונות הענינא דיומא. משה תקן! וזהו הקשר לקריאת התורה.

עכשיו, אחרי שכבר ביארנו את כל הקשרים בין עניני קריאת התורה ועיבור השנה לסוגיא שלנו במסכת סנהדרין ובמסכת מגילה, אפשר ג"כ לגשר בין שני הענינים האלו. הצד השוה בין קריאת התורה לעיבור השנה הוא ענין של פרסום. יחודיות הזמן. שניהם מושרשים במושג של "מקדש ישראל והזמנים"[44]. גם קריאת התורה וגם עיבור השנה באים לקבוע ולפרסם זמן מסוים, חג מסוים, ותקופה מסוימת.

הציבור הרחב, ההמון עם, צריכים להיות מושפעים מהדרכת ה"רואי פני המלך" שבכל דור ודור, ומתורת הכהנים – "כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו"[45] כדי להבין את המשמעות המיוחדת של כל זמן וזמן עד כמה שאפשר, ולהרגיש את קדושת הזמן עד שידו מגעת.



* תודתי נתונה לידידי הרב אליקים קרומביין על כל הערותיו, הן לגבי התוכן והן לגבי הסגנון, במאמר הזה.

[1] המשנה בדף ב.

[2] פ"ד מהלכות קידוש החודש ה"ט וה"י. וגם בפ"ה מהלכות סנהדרין ה"ז. ועיין בכ"מ שם. וכן פסק הרמב"ם בפיה"מ כרשב"ג, וע"ע מקורות וציונים בפ"ד מהלכות קידוש החודש ה"י מהד' ר' שבתי פרנקל, שכתוב שבפיה"מ יש ט"ס. ומוזר, שהרב יוסף קפאח, בהערותיו למהדורת פיה"מ שלו לא שם לב ל"טעות" הזאת. וכנראה שזאת אינה טעות, אלא גירסא מקוצרת מהתוספתא סנהדרין פ"ב ה"א. וכן הוא בנדפס.

[3] דף י:

[4] עיין ד"ס לפי כתב יד: "ואמרי ליה ר' שמואל בר נחמני". וכן במסכת מגילה כג.

[5] כמו כן, רואים את זה בפירוש בירושלמי מסכת סנהדרין פ"א ה"ב, ועי"ש.

[6] עיין בתוס' ד"ה 'שבעה רואי פני המלך' בשם ר"ת: "... וכן מוכח בירושלמי...".

[7] דף כא.

[8] דף כג.

[9] בקשר לאמוראים ר' שמעון בן פזי ור' יצחק בר נחמני בנוגע לסוגיתינו. ראה ר' חנוך אלבק, מבוא לתלמודים, ירושלים, תשכ"ט, דף 150, הערה 19. ובנוגע לבעית סוגיות מקבילות בכלל, ראה שם דף 641-659, הרב פרופ' אברהם וייס, התהוות התלמוד בשלמותו, ניו יורק, תש"ג, דף 172-217.

[10] כך נראה מסוגית הירושלמי מס' סנהדרין פ"א ה"ב, ששמה באמת מקורה האמיתי. הראיה לדעה הזאת, היא משמותם של בעלי הפלוגתא בסוגית הירושלמי: בר קפרא ור' יהושע בן לוי. וידוע מכמה וכמה מקומות בש"ס שר' שמעון בן פזי ור' יצחק בר נחמני – הם בעלי הפלוגתא שלנו בסוגית הבבלי – קבלו מבר קפרא דרך ריב"ל, ומסרו תורת שניהם. ועוד, מהמשך הסוגיא בירושלמי רואים בפירוש שהסוגיא משתמשת בפסוקים. "רואי פני המלך", להגיע לסכומים של שבעים או שבעים ואחד בקר לבי"ד הגדול. כנראה, היתה מסורת שהפסוקים של "רואי פני המלך" אומרים משהו בקשר למספר דיינים, ולא בקשר לעליות לתורה בין בחול בין בשבת. נוסף על זה, כבר הרגישו בעלי התוספות (מסכת מגילה כא: תוס' ד"ה כנגד תורה, נביאים וכתובים) שהפסוק "שלושה שומרי הסף" לא שימש כטעם העיקרי לשאלה מדוע עולים שלושה לתורה בימי החול.

[11] כדי לקבל ביאור שלם ע"פ דרך אחרת, עיין ביד רמה על מסכת סנהדרין י:

[12] מה שכתוב פה בשם הרב שליט"א, ידוע לי מתוך צילומים של סיכומי שיעורי הרב, שנרשמו ע"י מו"ר הרב צבי שכטר שליט"א, הנמצאים כעת ברשותי.

[13] הפרדס, "בענין קידוש החודש", שבט, תש"ד.

[14] רמב"ם פ"ה מהל' קידוש החודש הלכות א'-ג'.

[15] עיין מסכת ר"ה כה., שעדיין היה קידוש החודש עפ"י ראייה בימי רבא. והרמב"ם בפ"ה מהל' סנהדרין ה"ז חוזר ומדגיש שבעינן סמוכים לקידוש החודש ולעיבור השנה.

[16] ועיין הרמב"ם פ"ה מהל' קידוש החודש ה"ג, וז"ל: ומאימתי התחילו כל ישראל לחשב חשבון זה, מסוף חכמי תלמוד בעת שחרבה ארץ ישראל ולא נשאר שם ב"ד קבוע.

[17] עפ"י הזוהר ריש פרשת דברים.

[18] ורואים מכמה מקומות שהמלה, "חן", משמע נטיה לצד זכות שנובעת ממידת החסד. למשל, על פסוק, "ונח מצא חן בעיני ה'" (בראשית ו:ח), אומרת הגמרא (מסכת סנהדרין קח.): "תנא דבי ר' ישמעאל, אף על נח נחתם גזר דין, אלא שמצא חן, שנאמר, נחמתי כי עשיתי ונח מצא חן בעיני ה'" .

[19] בחלק הראשון של הברכה השלישית: "ישא ה' פני אליך", יש דמיון סגנוני לברכה השנייה, "יאר ה' פניו אליך". הרושם הוא שגם בברכה השלישית

[20] עיין מסכת סנהדרין יא:, הדרשה על הפסוק, "תקעו בחדש שופר... כי חוק לישראל הוא משפט לאלוקי יעקב", מגידה לנו שקידוש החודש ועיבור השנה הם בגדר "מעשה ב"ד".

[21] מדרש רבא במדבר י"א:ה'.

[22] שמות כ:כא'. רש"י ד"ה בכל המקום אשר אזכיר את שמי עפ"י הסוגיא במסכת סוטה לח.

[23] ועיין במסכת סוטה לח., "כה תברכו פנים כנגד פנים".

[24] רמב"ם פי"ד מהלכות נשיאת כפים ה"ג.

[25] במדבר יב':ח'.

[26] לדבר אגדה זו, יש השלכה הלכתית. שיטת רש"י היא (מסכת מגילה כד: ד"ה כהן שיש בידיו מומין) שהאיסור להסתכל בכהנים בשעת נשיאת כפים מבוסס על המדרש הזה. וז"ל: "לפי שהשכינה שורה על ידיהן". אבל בעלי התוס' חולקים (מסכת חגיגה טז. ד"ה בכהנים בזמן שבית המקדש קיים) ואומרים, על סמך הירושלמי, שהסתכלות בכהנים, בזמן הזה, אסור רק משום "היסח הדעת". וכן פסק הרמב"ם בפי"ד מהלכות נשיאת כפים ה"ז והשו"ע או"ח קכח: כג. אמנם, המ"א שם נותן טעם למנהגנו שלא מביטים כלל וכלל בכהנים בשעת נשיאת כפים, שזה רק "זכר למקדש". וכן במ"ב סקפ"ט.

[27] ילקוט שמעוני, שיר השירים פ"ב.

[28] דברים טז:טז'

[29] ירושלמי מסכת חגיגה פ"א ה"א.

[30] רמב"ם פ"א מהל' בית הבחירה ה"א. ולמרות העובדה שהעיקר חסר מן הסיפא – הרמב"ם לא ציטט בפירוש את הביטוי החשוב. "ושכנתי בתוכם" – שבודאי הולך יחד עם התחלת הפסוק, "ועשו לי מקדש". וראי לצרף דברי הרמב"ם בפ"א מהל' מלכים ה"א וז"ל: "שלוש מצות נצטוו ישראל בשעת כניסתן לארץ... ולבנות בית הבחירה שנאמר לשכנו תדרשו ובאת שמה. ועיין בל"מ על אתר. ואפשר גם להראות שזאת היא כוונת הרמב"ם, מדברי רבינו דוד ב"ר שמואל כוכבי ז"ל בספר הבתים, (שערי בית המקדש, שער ראשון), וז"ל: "מצות עשה לעשות מקדש שנאמר ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם, וענין מצוה זו הוא שנצטוינו לבנות בית לשם אלקינו לראות שם ברגלים.." וראה בהקדמתו של המוציא לאור שתורת המחבר מבוססת על תורת הרמב"ם.

[31] שמות יב:ב'.

[32] לפי הרמב"ם פ"א מהלכות קידוש החודש ה"ז וז"ל: "וישלחו ויודיעו שאר העם באיזה יום הוא ר"ח כדי שידעו באיזה יום הן המועדות" ולכן, שלוחי ב"ד יצאו בחדשים שיש בתוכם ימים טובים (לפי המשנה במסכת ר"ה פ"א מ"ג). גם המנהג של קריאת הלל בר"ח בא בתוך ההנחה שר"ח סולל את הדרך לימי שמחת החגים, וקובע המועדים ועיין בשיטה מקובצת מסכת ברכות יד. ופי' המאירי למסכת תענית כח: שמנהג קריאת הלל בר"ח הוא זכר למצות קידוש החודש. (הגרי"ד סולוביצ'יק שליט"א ג"כ הקדיש שיעור שלם על הנושא, הלל בר"ח. באחד מה"יארצייט שיעורים" לז"נ אביו, הגה"ר משה סולוביצ'יק זצ"ל בג' בשבט תשי"ז.). וע"ע מסכת ב"ב ברשב"ם ד"ה מועדי ה' צריכין קידוש. "... וזהו תיקון המועדות וקדושתו".

[33] אולי מכאן אסמכתא למנהג חו"ל לישא כפים בשלש רגלים דוקא. ועיין הרמ"א א"ו קכח':סד'. וע"ע בספר ערוך השולחן קכח':סד', וז"ל: והנה ודאי אין שום טעם נכון למנהגינו לבטל מ"ע דברכת כהנים כל השנה כולה." ושמעתי שה"שני גדולי הדור בדורות שלפנינו". בדברי הערוך השולחן, היו ר' חיים מוולאזין והגר"א.

[34] רש"י, במדבר ו':כד'.

[35] מדרש רבא במדבר יא':יה'.

[36] שמות יט':ח'.

[37] מדרש רבא במדבר יא':ה'.

[38] הראיה לנקודה הזאת באה מהירושלמי מסכת פסחים י':א'. בנוגע לטעמה של מצות ארבעה כוסות בליל סדר. שותים כוס בנגד כל לשון של גאולה, כלומר, ד' כוסות כנגד והוצאתי והצלתי וגאלתי ולקחתי. גאולת עם ישראל היתה כבר בשלמותה אחרי הקיום של "ולקחתי אתכן לי לעם והייתי לכם לאלוקים", וזה כבר אחרי מתן תורה. הקמת המשכן במדבר, וכניסה לארץ (הקיום של "והבאתי אתכם אל הארץ...). ובנין בית המקדש בירושלים היו חלקים בלתי נפרדים מקבלת התורה על הר סיני. עין בדברי הרמב"ן בהקדמתו לספר שמות, ובריש פ' תרומה.

[39] שמות ג':יב'.

[40] רש"י, במדבר ו':כו'.

[41] אבות דר' נתן פ"א.

[42] מסכת ברכות יז., וברמב"ם פ"ח מהל' תשובה ה"ב.

[43] מסכת מגילה לב.

[44] ועיין בדברי פ' הרמב"ן, ויקרא כד':מד'. וז"ל: "והנראה כי דעתו לרמוז שלמדם סדר המועדים בתקוני העיבור הנמסר לו על פה... והוא למדם על פה כל הסדר המקובל בסוד העיבור". על סמך הקטע הזה ברמב"ן, ואחרי עיון רב בסוגיא בוף מסכת מגילה דף לב., הגרי"ד סולוביצ'יק שליט"א, בה"יארצייט שיעור" של ג' שבט, חידש שקריאת התורה בציבור בחגים היא חלק בלתי נפרד מתהליך קביעת החג בזמנינו.

[45] מלאכי ב':ד'.