בעיות הלכתיות ופתרונן / הרב יהודה עמיטל

שאלה:

קבלתי חופשה שמתחילה בשבת, האם מותר לי להודיע שאיני נוסע בשבת ואז ישלח במקומי חייל הנוסע בשבת; או האם אני מחויב לקבל את החופשה ולא לנסוע - ויתכן שאם יראו שאיני נוסע יעבירו את זכות הנסיעה לאחר. האם אני יכול להחליף חופשה עם חייל שאינו מקפיד שלא לנסוע בשבת במקרה זה?

תשובה:

אם קבלת חופשה בתוך השבת או בערב שבת באופן שלא תספיק להגיע לביתך לפני כניסת השבת, מותר לך לבקש לדחות את חופשתך לאחרי שבת אף על פי שכתוצאה מזה יסע לחופשה חייל אחר תוך כדי נסיעה בשבת. עם זאת, אסור לך להתחלף עם חייל לא דתי ולומר לו - קח את חופשתי בשבת ואני אקח חופשתך לאחר שבת.

* * *

שאלה:

חייל הנמצא במקום שיש בו סכנה וקבל חופשה בשבת, האם מותר לו לנסוע משם בשבת בגלל פקוח נפש?

תשובה:

אם בעת פעילות מבצעית יכול אותו חייל להשתלב בפעילות חיונית כלשהי אסור לו לנסוע. אבל אם לא יוכל להשתלב בשום פעילות, לדוגמא: כאשר נשאר בלי נשק או בלי מקום בכלי רכב ולא נשאר לו תפקיד - עליו לנסוע משם גם בשבת.

* * *

שאלה:

האם מותר להדליק את האור בערב שבת כאשר ברור שנצטרך לכבות האור עם חשיכה?

תשובה:

אסור.

* * *

שאלה:

מסיבות ביטחוניות נעים בלילה לחניון. האם, בשבת, עדיף להדליק את המנועים לפני שבת או מותר להדליק בשבת – בשים לב שכח המצברים מתבזבז בשל כך, אבל לא בצורה חמורה – במיוחד בשל היותנו בתקופה של הפסקת אש?

תשובה:

כשמזיזים את הכלים מטעמים ביטחוניים לחניון לילה או לחניון יום מותר להדליק את המנועים גם בשבת ואין צורך להדליקם לפני שבת, אם כתוצאה מהדלקה זו תתבזבז הבטרייה.

* * *

שאלה:

אנו צריכים לבנות בצורים וכל שק חול נוסף מוסיף לביטחוננו. לכן, לפי המצב האידיאלי, צריכים לעסוק בזה כל יום. למעשה, החיילים לא עוסקים בזה אלא אם כן המפקד האחראי עליהם דואג לכך. כתוצאה מכך, יצא שבמשך השבוע לא התבצרנו ורק בשבת, כשהגיע המפקד, קבלנו פקודה להתבצר. האם מותר בתנאים אלו לעסוק בבניית בצורים בשבת?

תשובה:

מותר, וחובה להתריע על כל זלזול בכללי ההתבצרות וההתחפרות.

* * *

שאלה:

חלב בשפופרת ששתיתי בכוס פלסטי בלא בישול בתוך הכוס, האם בארוחה בשרית אפשר לתות בו כוס תה?

תשובה:

מותר לשתות תה בכוס חלבית אחרי ארוחה בשרית.